ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο κ. Γραμμένος, η ανιδιοτέλεια και η αξιοποίηση του «Φάρου»

Ο κ. Γραμμένος, η ανιδιοτέλεια και η αξιοποίηση του «Φάρου»

Ο Βασίλης Μάστορας καταγράφει την σπουδαιότητα του «Φάρου» για τον ελληνικό αθλητισμό με αφορμή εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου

Για μία ακόμη φορά η συγκίνηση περίσσευε χθες στην αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση της κοπής της πίτας του Συνδέσμου Φιλάθλων της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, του «Γαλανόλευκου Φάρου».

 

Του φορέα που αποτελεί την επιτομή του οπαδικού κινήματος. Που έχει στην αγκαλιά του περίπου 8000 μέλη τα οποία τα ενώνει η ανιδιοτελής αγάπη για την επίσημη αγαπημένη τους πού είναι η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Ο «Φάρος» γεννήθηκε μετά την κατάκτηση του Euro 2004, σιγά σιγά η σπίθα έγινε φλόγα που άναψε στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και όχι μόνο.

 

Η προσπάθεια ευαισθητοποίησε τους διεθνείς οι οποίοι προσέφεραν και προσφέρουν αφειδώς αντικείμενα τους για να εκτεθούν το Μουσείο της Εθνικής το οποίο  βρίσκεται στα Χανιά. Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος τού «Γαλανόλευκου Φάρου» Νίκος Φλέκκας «περίπου 1600 αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο του Συνδέσμου». Αντικείμενα τα οποία καθ’ ένα απ’ αυτά έχει τη δική του ιστορία.

 

Χθες, και είναι προς τιμή του, στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης ήταν «παρών» και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γραμμένος, ο οποίος υποσχέθηκε τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στις προσπάθειες του «Φάρου». Εκτιμώ ότι η απόφαση του κ. Γραμμένου έχει και ηθικό, αλλά και ουσιαστικό αντίκτυπο, οπότε θα πρέπει η ΕΠΟ με κάθε τρόπο να την υλοποιήσει σ’ όλο το εύρος της. Τα μέλη του μοναδικού Συνδέσμου Φιλάθλων της Εθνικής ομάδας, τα οποία διδάσκουν οπαδική αφοσίωση, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

 

Συγχρόνως ένα καλό παράδειγμα για τους νεότερους φιλάθλους, οι οποίοι επηρεασμένοι από τις κακές εκδοχές του οπαδικού κινήματος μεγαλώνοντας εντάσσονται σε οπαδικούς στρατούς ομάδων. Εχουν λοιπόν η ΕΠΟ και η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, έναν πρόσθετο λόγο να υποστηρίζουν την προσπάθεια του «Γαλανόλευκου Φάρου». Ποιος είναι αυτός; Κάνοντας σημαία της προσπάθεια  μπορούν να περάσουν οργανωμένα στους εκκολαπτόμενους φιλάθλους, αυτούς που ηλικιακά βρίσκονται μέχρι την έκτη τάξη του Δημοτικού, μηνύματα αθλητικού πολιτισμού. Πώς; Με την αξιοποίηση του συλλεκτικού υλικού που διαθέτει ο «Γαλανόλευκος Φάρος».

 

Αν εκτεθεί ανά την Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τον νεαρόκοσμο και να αποτελέσει την αφορμή να ποτιστούν τα παιδιά με μηνύματα που δεν θα έχουν σχέση με την οπαδική τρέλα των ομάδων. Θα πεισθούν ότι οπαδός δεν σημαίνει μόνο βία, ύβρεις και ασχήμιες. Οτι υπάρχουν και άλλες εκφάνσεις του οπαδισμού, επίσης χρήσιμες για την ομάδα. Κι αν το κράτος και η ΕΠΟ επενδύσουν σε παρθένα μυαλά, το πιθανότερο είναι να εισπράξουν στο μέλλον μόνο κέρδη.           

 

FOCUS

H αποχώρηση του παρορμητικού Γιάννη Μπύρου από την Δόξα Δράμας δεν είναι πλήγμα μόνο για την ομάδα των «Μαυραετών», αλλά για όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το οποίο έχει ανάγκη από αυτόφωτους οικονομικά χρηματοδότες. Οπότε θα είχε αξία αν άλλαζε γνώμη, όταν θα του περάσει ο θυμός από τις γκέλες της αγαπημένης του ομάδας.

X