ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ιστορική ευκαιρία, έγκλημα αν χαθεί!

Ιστορική ευκαιρία, έγκλημα αν χαθεί!

Ο Δημήτρης Μπούζας αρθρογραφεί για το σκηνικό του φετινού πρωταθλήματος και τις χαμένες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ στο να κερδίσει εύκολους βαθμούς

Παρά τις γκάφες, τις γκέλες και τις αντίστοιχες βαθμολογικές απώλειες, το σκηνικό του φετινού Πρωταθλήματος παραμένει ίδιο, από τη στιγμή που και στην «αντίπερα όχθη» των διεκδικητών του τίτλου δεν άλλαξαν πολλά και ούτε σημαντικά πράγματα. Μια μικρή βελτίωση παρουσιάζουν που δεν καταφέρνει να κρύψει τις αδυναμίες τους όσο και αν το επιδιώκουν με μια συνδυασμένη προπαγανδιστική επικοινωνιακή προσπάθεια. Προς εφησυχασμό δηλαδή και μόνο των οπαδών τους.

 

Ωστόσο αυτή η εκτίμηση , το ψύχραιμο και ανεπηρέαστο από συναισθηματισμούς «ζύγισμα», υπάρχει φόβος να μην έχει τεθεί ακόμη επί τάπητος και με σκοπό την ανάλυση του από τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος του Δικέφαλου. Μερικοί από τους οποίους επαναπαύονται στην έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένη στήριξη τους από τον έτσι κι αλλιώς μεγαλόθυμο  μεγαλομέτοχο και άλλοι στη σίγουρη επικοινωνιακή τους κάλυψη με συμφωνημένα συμβόλαια ανταποδοτικότητας από συγκεκριμένη μερίδα εκπροσώπων της ενημέρωσης. Αλληλόχρεες υποχρεώσεις, αμοιβαίοι συμβιβασμοί και στην άκρη πολλές φορές τα τρέχοντα και επείγοντα. Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν -μηδενός εξαιρουμένου- όταν διαπράττουν λάθη που ζημιώνουν επώδυνα, είναι εκτεθειμένοι και χωρίς την παραμικρή κάλυψη απέναντι στην ΠΑΟΚτσήδικη κοινή γνώμη.

 

Και λέμε υπάρχει φόβος και κίνδυνος να μην εκτιμηθεί η κατάσταση όπως την προαναφέραμε από τη στιγμή που βλέπουμε και διαπιστώνουμε ότι λείπει παντελώς η αυτοκριτική, η ανάληψη ευθυνών στα όσα και με αρκετό θράσος εκστομίζουν οι συγκεκριμένοι υπεύθυνοι, όπως ο Σλοβάκος τεχνικός διευθυντής, υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε βέβαια και το γεγονός ότι η ομάδα έχει χάσει ένα μικρό ή μεγάλο μέρος από το αβαντάζ που είχε στη μάχη της κατάκτηση του τίτλου, από τις ασυγχώρητα χαμένες ευκαιρίες, από τις φτηνές ήττες σε αρκετά παιχνίδια μέχρι τώρα. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο «βελτίωσε τα πράγματα» η τελευταία τηλεδιάσκεψη (μια από τις πολλές που γίνονται, αλλά όπως αποδείχθηκε και δεν λύνουν πάντοτε τα αδιέξοδα) και όλοι όσοι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη κάπου άρχισαν να ψυχανεμίζονται. Αν δηλαδή, «ξύπνησαν» και άρχισαν να νιώθουν ασφάλειες για την παραμονή τους στο «αρχοντικό» και έχουν επιτέλους αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη μέχρι τώρα καταστροφική τακτική τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα τις ενοχές τους και τις ευθύνες τους  και αν συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα θα τους καταλογίσει ακόμη μεγαλύτερο μερτικό στη ζημιά που πιθανώς να προκύψει.

 

Στην ουσία όμως εκείνο που προβάλει «προκλητικά» είναι η ευκαιρία η φετινή και προειδοποιεί τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ με την επισήμανση ότι αν δεν την εκμεταλλευτούν αυτό θα αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό «έγκλημα» που θα τους θέσει απέναντι και εκτεθειμένους στην κοινή γνώμη των ΠΑΟΚτσήδων. Απλά μπορούμε να πούμε πως αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ διαθέτει το καλύτερο ρόστερ και είναι πιο υγιής οικονομικά από τους ανταγωνιστές του. Προφανώς μοναδικό ντεσαβαντάζ παραμένει (ευχόμαστε τουλάχιστον να εκλείψει άμεσα) η ανεπάρκεια των υπευθύνων που έχουν αναλάβει την μεγάλη φετινή αποστολή. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτή τη διπλή υπεροχή και το προνόμιο να έχει τεθεί σχετικά βέβαια στο περιθώριο και ανενεργός ως ένα σημείο ο παρασκηνιακός μηχανισμός της εύνοιας που αναδείκνυε τους πρωταθλητές πριν ακόμη ξεκινήσει η σεζόν. Αυτό ιδιαίτερα φορά τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά, του Σαλιαρέλη, του Κόκκαλη, του Μαρινάκη, του Λαυρεντιάδη και του Χριστοφοράκου.

 

Το ότι θα υπάρξουν «χτυπήματα» δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Ωστόσο μέχρι στιγμής αυτά που επισημάνθηκαν είναι λίγα, μειωμένης έντασης και σε καμιά περίπτωση του κακουργηματικού χαρακτήρα των περασμένων ετών. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν αυτή η σχετική «βελτίωση» και «ηρεμία» συνεχιστεί ως το τέλος. Οι υπεύθυνοι λοιπόν του ΠΑΟΚ διατηρούν ακόμη άνετη πρόσβαση προς την ευκαιρία που υπάρχει μπροστά τους. Οι ανταγωνιστές έχουν τα δικά τους προβλήματα, αγωνιστικά και οικονομικά. Το «λιμάνι» έβγαλε και πάλι στο σφυρί παίκτες προκειμένου να μπει ρευστό στα ταμεία του. Η ΑΕΚ με τη σειρά της παζαρεύει, δυο από τους καλύτερους παίκτες της, Σιμόες και Γιόχανσον. Θα ήταν ευχής έργων να σταματήσει αυτή η ανόητη μεταγραφολογία εντός των τειχών της Τούμπας. Αυτοκριτική, ανάληψη ευθυνών και σοβαρότητα θα πρέπει να κατατεθούν από τους παράγοντες του ΠΑΟΚ και να μπουν στο περιθώριο οι καταστροφικές συμπεριφορές τους. Η ευκαιρία παραμένει ευκαιρία, όσα λάθη και αν έγιναν και θα θεωρηθεί έγκλημα αν δεν την εκμεταλλευτούν.

 

Υ.Γ.

Καυχιούνται οι του… λιμανιού για την ευρωστία τους (μάλλον την οικονομική γιατί αγωνιστική δεν υπάρχει), τη στιγμή που το μεγάλο αφεντικό έχει επί μήνες απλήρωτους όλους τους υπαλλήλους των ΜΜΕ που έχει εξαγοράσει ενώ απέναντι του ο Ιβάν Σαββίδης πριν ακόμη ζητήσουν τα δεδουλευμένα οι αντίστοιχοι δικοί του, αυθόρμητα και λεβέντικα τα «έχωσε» και τους έδωσε την ευκαιρία να ξαναζούν φυσιολογικά και με αξιοπρέπεια.  

X