ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Υπόθεση ψυχής

Υπόθεση ψυχής

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά

Να λοιπόν που φτάσαμε 24 ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό του Π.Κ. της Βραζιλίας. Μίας διοργάνωσης η οποία δε θα μείνει στην μνήμη μας για την ποδοσφαιρική της ποιότητα, παρότι «έκρυβε» και αγώνες για τους οποίους ξαγρυπνήσαμε  χωρίς να το μετανιώσουμε.

 

Έχω την άποψη ότι οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες σε ορισμένες πόλεις ήταν ανυπόφορες, έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην υπόθεση θέαμα, καθώς οι υπερφορτωμένοι ανθρώπινοι οργανισμοί είναι δύσκολο να αντιδράσουν σε υψηλή υγρασία και μεγάλη ζέστη.

 

Οι «μεγάλοι» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Αγγλία, Ισπανία και Πορτογαλία μάζεψαν νωρίς νωρίς τα πράγματα τους και επέστρεψαν ταπεινωμένοι στα σπίτια τους. Βεβαίως περισσότερο στοίχησε στη Βραζιλία η ταπείνωση της από τη Γερμανία. Η χώρα που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο περνάει μία ανείπωτη στεναχώρια η οποία θα μεγαλώσει εάν αύριο το βράδυ στον ουρανό του Μαρακανά σηκώσουν το κύπελλο ο Μέσι και η παρέα του.

 

Αρχίζω να πιστεύω ότι τα ποδοσφαιρικά δράματα είναι συνώνυμο των μεγάλων διοργανώσεων. Όπως αυτό που έζησε ο Φάνης Γκέκας μετά το χαμένο πέναλτι στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα, ο Νεϊμάρ που κινδύνευσε να μείνει ανάπηρος από το χτύπημα στον αγώνα με την Κολομβία ή ο Σνάϊντερ που έχασε το πέναλτι που καταδίκασε την Ολλανδία σε αποκλεισμό από την Αργεντινή.

 

Ένα μικρό δράμα πιστεύω ότι περνάει και ο Μέσι για τον οποίο οι συμπατριώτες του πιστεύουν ότι κόντρα στους Γερμανούς θα πρέπει να είναι ο «πατέρας" της κατάκτησης του τροπαίου από την Αργεντινή. Όπως έκανε ο  Ντιέγκο Μαραντόνα το 1986 κόντρα και πάλι στη Γερμανία. Παρόμοια διλλήματα δεν μπαίνουν για τους Γερμανούς οι οποίοι προσεγγίζουν διαφορετικά τον αθλητισμό και χωρίς την υστερία των Λατινοαμερικάνων.

 

Αυτός ο τελικός πάντως δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτόν ου 1986 ή του 1990 χρονιές που πάλι βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες. Και δεν έχουν καμία σχέση γιατί πλέον οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Αργεντινής έχουν αφομοιώσει την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κουλτούρα καθώς έχουν ξενιτευτεί στην Ευρώπη αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες πριν καλά καλά συμπληρώσουν 20 χρόνια ζωής.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως στον τελικό, όλα θα κριθούν από τα αποθέματα ψυχής των ποδοσφαιριστών και την βραδιά που θα βρεθούν τα μεγάλα αστέρια των δύο ομάδων. Είναι κοινή ομολογία ότι σε κάτι τέτοια παιχνίδια το μόνο που δεν μετράει είναι η τακτική.

 

X