ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Είναι αδιανόητο να μην λειτουργεί το «Σύστημα Συναγερμού Πολιτών»

Είναι αδιανόητο να μην λειτουργεί το «Σύστημα Συναγερμού Πολιτών»

Ο Δημήτρης Κανελλάκης αρθρογραφεί για τα φυσικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην Χαλκιδική

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τα φυσικά φαινόμενα. Ωστόσο, είναι κοινά αποδεκτό, νομίζω, ότι αν φροντίζουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, αν λαμβάνουμε τα μέτρα μας, μπορούμε να περιορίζουμε τις συνέπειες από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Το βλέπουμε όλοι ότι η σφοδρότητα και η ραγδαιότητα με την οποία εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα, και ειδικά αυτό που έζησαν όσοι ήταν προχθές το βράδι στην Χαλκιδική, είναι απίστευτης έντασης.

 

Παρόλα αυτά, αν ενημερωνόμαστε για τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ, αν λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας τις συμβουλές που δίδονται από τους αρμόδιους, αν δεν τα παίρνουμε όλα στην πλάκα, αψήφιστα, θα μπορούμε, τουλάχιστον, να μην θρηνούμε θύματα.
Να είναι οι ζημιές μόνο υλικές. Οι καταστροφές να αφορούν μόνο σε πράγματα τα οποία μπορεί κάποιος να ξαναφτιάξει.

 

Η Πολιτική Προστασία πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπιστεί ως ένας από τους σημαντικότερους και τους πλέον απαραίτητους θεσμούς στη χώρα μας.
Η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να έχει σχέδιο και να συντονίζει την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, από κοινού να λαμβάνουν τις αποφάσεις οι οποίες θα επιτρέπουν τον περιορισμό των συνεπειών εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Κακά τα ψέματα, αν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στις μέρες μας, δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Κι όταν μιλάμε για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν αναφερόμαστε μόνο στην προστασία του από τον κλέφτη, τον κακοποιό, τον φονιά, τον εγκληματία. Αναφερόμαστε εξίσου, πλέον, στην προστασία του πολίτη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Ζούμε σε ένα περιβάλλον που αλλάζει, το κλίμα γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτο, με επιθετικές εξάρσεις που έχουν ως συνέπεια η απειλή της ζωής να είναι διαρκής.
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τεράστιες δυνατότητες. Η επικοινωνία, όπως και παραπάνω αναφέρθηκε, πρέπει να γίνει εργαλείο πρόληψης.

 

Είναι αδιανόητο, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι, μετά την τραγωδία στο Μάτι, την καταστροφή στην Μάνδρα κι ένα σωρό άλλες, μικρότερης έκτασης, καταστροφές λόγω της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν έθεσε σε λειτουργία στην Ελλάδα η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, το 112, στο σκέλος του “Συστήματος Συναγερμού Πολιτών”

 

Αν, μάλιστα, ισχύει ότι είναι τόσο απλή η εφαρμογή κι ότι μπορεί μέσα σε λίγες μέρες να ξεκινήσει η λειτουργία, όπως ισχυρίστηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε μιλάμε για σκάνδαλο.

 

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή κι ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη προτεραιότητα από την διαφύλαξη και την θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος, το ξερίζωμα κάθε νοοτροπίας ευνοιοκρατίας στις χρήσεις γης και στη δόμηση, την λήψη κάθε μέτρου που θα ενισχύσει το οπλοστάσιο της πρόληψης…

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (12/7)

X