ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η ιδιαίτερα προοδευτική θέση του Αμπέλ!

Η ιδιαίτερα προοδευτική θέση του Αμπέλ!

Ο Αρις Νικολάκης αρθρογραφεί για τον ανταγωνισμό των παικτών για μια θέση στην ενδεκάδα

Δε θυμόμαστε. Ειλικρινά δε θυμόμαστε – κι ας γυρίσαμε ανάποδα τον «σκληρό» μας «δίσκο», για να θυμηθούμε – ποια διαφήμιση έλεγε: «Είμαστε δεύτεροι κι έτσι προσπαθούμε περισσότερο για το καλύτερο»! Την αναζητήσαμε στην μνήμη μας επειδή ο Αμπέλ Φερέιρα κατέστησε σαφές πως ο ανταγωνισμός των παικτών μία θέση στην ενδεκάδα θα αλλάξει τον ΠΑΟΚ.

 

Ο Πορτογάλος προπονητής ήταν απόλυτος στην έκφραση αυτής της θέσης. Τούτο δε, επειδή πιστεύει πως ο ανταγωνισμός ωφελεί σοβαρά κάθε ομάδα. Τέτοια προσέγγιση βέβαια, δεν είχαμε καταγράψει στο παρελθόν για το ελληνικό τουλάχιστον, ποδόσφαιρο. Ως εκ τούτου εύλογα προκάλεσε εντύπωση.
Η θέση αυτή του Αμπέλ Φερέιρα μάλιστα, είναι από τις αιτίες της συνεχούς μεταγραφικής δραστηριότητας του Πρωταθλητή και Κυπελλούχου. Θέλει καθαρές εναλλακτικές επιλογές ώστε να αποφύγει αλχημείες και δη με την πλάτη στον τοίχο.

 

Αλχημείες πολλές έκανε κατά την παρελθούσα αγωνιστική περίοδο κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Και του βγήκαν. Πήρε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Δε νομίζουμε πως θα ρίσκαρε την ίδια τακτική με τον Ρουμάνο κι ο Πορτογάλος. Φυλά τα ρούχα του για να έχει τα μισά ο Αμπέλ Φερέιρα. Εξάλλου δεν είναι και κάθε μέρα Πασχαλιά!
Δε νομίζουμε επίσης, πως κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου εάν έμενε, θα επέμενε στην ίδια τακτική του. Δε θα την άλλαζε δηλαδή. Ήτοι θα ρίσκαρε ξανά με τις αλχημείες …

 

Είναι πολύς μακρύς – μακρύτερος κάθε άλλης αγωνιστικής περιόδου – ο εφετινός Μαραθώνιος. Θα είναι και δυσκολότερος. Όσο καλύτερα προετοιμασμένος είναι ο ΠΑΟΚ, τόσο καλύτερα θα εξελιχθεί γι’ αυτόν η περίοδος.

 

Πέραν όμως, όλων αυτών ο καθαρός σαν κρύσταλλο στόχος – περί του εσωτερικού ανταγωνισμού – του νέου προπονητή του ΠΑΟΚ διαμορφώνει ένα νέο τοπίο. Πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Τούμπας. Ανταγωνισμός για μία θέση στον ήλιο της ενδεκάδας… Μάχη για την επικράτηση και τα λάφυρα της, με την καλή έννοια… Βοηθά σημαντικά την πρόοδο κάθε ομάδας.

 


Θεωρούμε λοιπόν, ιδιαίτερα προοδευτική τη θέση του Πορτογάλου προπονητή. Και καθώς αφουγκραζόμαστε τους φίλους του «δικέφαλου» καθημερινά, αυτή είναι μία θέση η οποία πολύ τους άρεσε. Αρκεί πέραν του χαδιού στην ακοή τους, να ακολουθήσει και χάδι στην όραση τους. Τούς άρεσε πολύ που το άκουσαν. Θα τους αρέσει πολύ περισσότερο εάν το δουν κιόλας…

 


Ουκ ολίγες φορές βλέπετε, στο παρελθόν οι ΠΑΟΚτσήδες άκουγαν πως «πέφτουν κορμιά στις προπονήσεις» αλλά… Στους αγώνες έβλεπαν εμμονές σε επιλογές οι οποίες έβλαπταν σοβαρά την υγεία της ομάδας τους. Ονόματα δε λέμε. Υπολήψεις δε θίγουμε. Ο νοών νοείτω.
Φυσικά και δεν αρκεί η προσπάθεια κάθε παίκτη. Μετρά και το αποτέλεσμα. Από αυτό το ρημάδι όλοι εξαρτόμαστε. Ο ανταγωνισμός κάνει το άλογο να τρέχει. Δίχως πρωτιές όμως; Δώρο άδωρον η προσπάθεια του.

 


Αυτά τα οποία εν δήμω λέει ο Αμπέλ Φερέιρα, τα λέει κι εν οίκω. Τα συζητά με τους παίκτες του. Ανοίγει τα χαρτιά του. Καθιστά σαφείς τις θέσεις του. Εκτιμώνται όλα αυτά από τους παίκτες. Αν και πέραν της ενδεκάδας όλοι οι άλλοι είτε στον πάγκο, είτε στην κερκίδα – παγκόσμιο φαινόμενο τούτο - δεν εκτιμούν την επιλογή του προπονητή τους. Παράλογο; Εύλογο!

 


Με λίγα λόγια; Ο Πορτογάλος προπονητής φαίνεται πως κατ’ αρχήν κερδίζει την εμπιστοσύνη των παικτών του. Πιστεύουν στα λόγια του κι αντιλαμβάνονται τις θέσεις του παίκτες και φίλοι του «δικέφαλου». Όπως και να το κάνουμε όμως, με το αποτέλεσμα του έργου τους θα κριθούν κι αυτός οι παίκτες του από τους φίλους του «δικέφαλου»…

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (31/7)

X