ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η φθηνή ικανοποίηση και ο πραγματικός στόχος

Η φθηνή ικανοποίηση και ο πραγματικός στόχος

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για το ενδιαφέρον του φετινού πρωταθλήματος στην κορυφή, αλλά και για την κατάσταση των ομάδων

Πανηγυρίζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας για το γεγονός ότι μετά από 16 αγωνιστικές στη Super League τρεις ομάδες, από το παραδοσιακό big 4 και η έκπληξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου Ατρόμητος, βρίσκονται σε βαθμολογική απόσταση αναπνοής.

 

Ετσι είναι οι νόμοι της ζωής. Κάποιες στιγμές πανηγυρίζεις και για τα αυτονόητα, επειδή δεν τα είχες ούτε αυτά. Από τη στιγμή λοιπόν που το εγχώριο ποδόσφαιρο είχε πολλά χρόνια να ζήσει μία τέτοια μάχη με στόχο την κατάκτηση του Πρωταθλήματος, είναι λογικό να αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό. Συγχρόνως ο καθένας επιχειρεί να χτίσει το δικό του αφήγημα πάνω στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα και να πιστωθεί την σώμα με σώμα μάχη ως προϊόν των δικών του πρωτοβουλιών.

 

Το ζήτημα όμως είναι αν θα πρέπει να θεωρήσουμε ως πρόοδο το γεγονός ότι τρεις ομάδες διεκδικούν με τις ίδιες πιθανότητες την κατάκτηση του τίτλου, ενώ την ίδια εποχή πέρυσι ο Ολυμπιακός τον είχε ήδη “καπαρώσει». Οσοι πιστεύουν ότι έτσι το Πρωτάθλημα έπιασε ταβάνι, μάλλον έχουν πολύ χαμηλά τον πήχη. Όταν μιλάμε για ένα υγιές  Πρωτάθλημα, έχω την άποψη, ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολλά ακόμη κριτήρια προκειμένου να το χαρακτηρίσουμε πετυχημένο. Καλό το ενδιαφέρον σε επίπεδο κορυφής, αλλά αυτό το στοιχείο δεν είναι η απόδειξη ότι η Super League είναι ένα λαμπερό αθλητικό προϊόν. Δηλαδή, όπως αυτά των χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Στη σχετική λίστα η Ελλάδα βρίσκεται δικαιολογημένα πολύ χαμηλά.

 

Οι περισσότερες ομάδες της Super League δεν διαθέτουν ούτε τις στοιχειώδεις γηπεδικές υποδομές, είναι φορτωμένες με χρέη, αδιαφορούν για την αύξηση των θεατών και την αναβάθμιση του προϊόντος. Ακόμη γράφουν στο χιόνι τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε προπονητές και ποδοσφαιριστές και ορισμένες από τις ΠΑΕ αναφέρονται συχνά στα πορίσματα της sportradar.

 

Αρα δεν θα πρέπει να πετάμε τη σκούφια μας απλώς γιατί φέτος το Πρωτάθλημα απέκτησε βαθμολογικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν σημαντικά Πρωταθλήματα στην Ευρώπη στα οποία οι διεκδικητές του τίτλου είναι σταθερά οι ίδιες μία-δύο ομάδες, αλλά ο κόσμος γεμίζει τα γήπεδα και υπάρχει αξιοπιστία. Στοιχεία άγνωστα ακόμη για τη Super League.    

X