ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

«Φούντωσαν» τα γνωστά σενάρια οι πολιτικές εξελίξεις

«Φούντωσαν» τα γνωστά σενάρια οι πολιτικές εξελίξεις

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για τις πολιτικές εξελίξεις που θα φέρουν στο ποδόσφαιρο οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές

Με το που ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές, φούντωσε και η αισιοδοξία όλων όσων αισθάνονταν αδικημένοι από την πολυσυζητημένη αναδιάρθρωση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη.

 

Πρώτα απ’ όλα ο Ηρακλής και τα Τρίκαλα αναθάρρησαν γιατί πίστεψαν ότι τελικώς μπορεί οι ομάδες της Super League 2 να αυξηθούν κατά δύο ώστε να χωρέσουν στη νέα επαγγελματική κατηγορία. Χθες όμως “έσβησε” η αισιοδοξία τους, καθώς επικυρώθηκε η βαθμολογία της Football League. To δεύτερο σενάριο που ακούγεται έχει να κάνει για το νέο status του επαγγελματικού ποδόσφαιρο στην περίπτωση που θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Αλλωστε παραδοσιακά η ποδοσφαιρική πιάτσα αρέσκεται να εξυφαίνει σενάρια χωρίς να… απολογείται στην περίπτωση που οι εξελίξεις δεν τα δικαιώνουν.

 

Ιστορικά τις προηγούμενες δεκαετίες οι πολιτικοί εμμέσως ή άμεσα έβαλαν ή προσπάθησαν να βάλουν πλάτη υπέρ κάποιων ομάδων. Οι προσπάθειες αυτές δεν είχαν πάντα αίσιο αποτέλεσμα. Εύκολα όμως κάποιος μπορούσε να “χτίσει” αφήγημα περί σημαντικής βοήθειας προς την άλφα ή τη βήτα ομάδα. Από τη στιγμή που τίποτα δεν είναι αυταπόδεικτο και κανείς δεν μηνύεται είναι εύκολο ο καθένας να λέει ότι τον συμφέρει.

 

Το εγχώριο ποδόσφαιρο το διοικεί η ΕΠΟ στην οποία υπάγεται η διαιτησία. Η διοίκηση της ΕΠΟ εκλέγεται από τις ΕΠΣ και όχι από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία μπορεί να χώνουν την ουρά τους με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες στις εκλογές αλλά μέχρις εκεί. Μετά χοντραίνει το παιχνίδι και οι επιρροές εκπορεύονται από εκείνους που είχαν σοβαρή συμμετοχή στη δρομολόγηση εξελίξεων κι αυτοί συνήθως είναι οι ιδιοκτήτες των ομάδων.

 

Τι μπορεί να αλλάξει στο εγχώριο ποδόσφαιρο σε μία πιθανή πολιτική αλλαγή; Να αλλάξουν στρατόπεδο επιρροής κάποιες Ε.Π.Σ και να αλλάξουν οι ισορροπίες στην ΕΠΟ. Εξέλιξη όμως που θέλει χρόνο για να κεφαλαιοποιηθεί.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν τιμά το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό το τανγκό έμμεσης ή άμεσης διαπλοκής της πολιτικής με τον επαγγελματικό αθλητισμό, ούτε τον βοηθάει. Αντιθέτως τον τραυματίζει.

 

FOCUS

O “λαγός” του προέδρου “χτύπησε” πάλι για να δώσει επικοινωνιακούς πόντους στον φίλο του. Μόνο που όταν “φουσκώνεις” το μπαλόνι της αισιοδοξίας, όταν αυτό σκάει κάνει πολύ μεγάλο θόρυβο. Εκτός κι ήταν το πρόχειρο αντίβαρο για την αρνητική είδηση από την Ισπανία.

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (29/5)

X