ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΕΡΟΙΑ: «Βασίλισσα» μου, γιατί φτάσαμε ως εδώ;

ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΕΡΟΙΑ: «Βασίλισσα» μου, γιατί φτάσαμε ως εδώ;

Η «Metrosport» ρίχνει φως στα αίτια που οδήγησαν στη διάλυση την ιστορική ομάδα της Ημαθίας – Απόψεις 13 ανθρώπων και αποκαλυπτικά οικονομικά στοιχεία

Το μοιραίο, τελικά, δεν αποφεύχθηκε. Η «Βασίλισσα του Βορρά» απέθεσε το… σκουριασμένο «στέμμα» της και αποχώρησε από το Πρωτάθλημα της Football League, αφού η ύστατη προσπάθεια για σωτηρία, δεν απέφερε αποτέλεσμα.

 

 

 

Γράφουν οι Δημήτρης Μπασμπαρέλας, Μάνος Χατζάκης

 

 

Η «Μetrosport» ανοίγει τον φάκελο, που περιέχει τα αίτια της διάλυσης και δίνει τον λόγο σε ανθρώπους, που υπηρέτησαν τον σύλλογο από διαφορετικά πόστα, με στόχο να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί η Βέροια έφτασε στο σημείο ‘μηδέν’».

 

Οσοι τοποθετήθηκαν, δεν ήταν οι μόνοι φυσικά, από τους οποίους ζητήσαμε την άποψη τους. Ηταν και κάποιοι, που δεν θέλησαν να μιλήσουν δημόσια.

 

Πάντως, ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματα του. Το ζητούμενο για την τοπική κοινωνία είναι να έρθουν καλύτερες μέρες σε πιο υγιείς βάσεις.

 

Εκτός των απόψεων, που καταγράφονται, παρατίθενται και αποκαλυπτικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία απεικονίζουν την κατάσταση της εταιρίας.

 

 

Γαϊτάνος: «Κακή διαχείριση, ομάδα ακυβέρνητη»

 

 

Είναι γεγονός πως ήταν από τους λίγους, που είχαν μιλήσει εξ αρχής, ότι ερχόταν η καταστροφή για τη Βέροια. Ο λόγος για τον Στέφανο Γαϊτάνο, που φόρεσε τη φανέλα της «Βασίλισσας». Ηταν και προπονητής της, αλλά ο «στρατηγός» είναι κοντά στον σύλλογο εδώ και χρόνια. «Η ομάδα έφτασε σε αυτό σημείο, λόγω κακής διαχείρισης. Υπήρξε αλλαγή, από χέρια σε χέρια, η οποία δεν είχε συνοχή στην εξέλιξή της, με αποτέλεσμα να μην έχει δομή και η ομάδα να λειτουργεί… ακυβέρνητη. Φυσικό επόμενο ήταν να οδηγηθούμε στην αποχώρηση. Εγιναν τραγικά λάθη. Δεν θέλω να μιλήσω άλλο. Είχα πει άλλωστε πριν από ένα χρόνο ότι η Βέροια ήταν κοντά στην ολική καταστροφή, διότι δεν υπήρχε ορατή διακυβέρνηση. Οταν μίλησα, όμως, όλοι σίγησαν. Το είχα πει και το είχα προβλέψει. Είδα, όμως, ότι δεν υπήρχε ούτε ανταπόκριση, ούτε αντίδραση. Περίμεναν το μοιραίο. Τώρα, πλέον είναι αργά. Ολο αυτό που συνέβη δεν ήταν δύο και τριών ημερών. Ηταν αποτέλεσμα των τελευταίων ετών. Το άσχημο είναι ότι, τώρα, η Βέροια πρέπει να θέσει χρονοδιάγραμμα πέντε χρόνων. Ούτε ένα, ούτε δύο. Πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Βέβαια, μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με το σκεπτικό για την προσπάθεια παραμονής στη Football League, μπήκαμε ορισμένοι άνθρωποι μπροστά, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, γιατί δεν μας ακολούθησε κανείς. Καταστράφηκε μία ιστορική ομάδα». 

 

Χατζάρας: «Ξεφτιλίστηκε ιστορική ομάδα»

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής της Βέροιας, Γιώργος Χατζάρας, τοποθετήθηκε με τη σειρά του για τους λόγους που, κατά τη γνώμη του, η ομάδα της Ημαθίας έφτασε στο απόλυτο τέλμα. Κι αυτός ήταν από τους ανθρώπους, που άσκησαν εξ αρχής έντονη κριτική: «Πριν από τέσσερα χρόνια τα έλεγα. Είχα πει ότι η Βέροια θα έφτανε στο σημείο αυτό και δυστυχώς δεν έπεσα έξω. Ο κ. Καρυπίδης ανέλαβε ομάδα, που δεν χρωστούσε ούτε ευρώ και καταποντίστηκε σε τέσσερα χρόνια. Ξεφτιλίστηκε ομάδα με ιστορία, που ήταν νοικοκύρισα. Ολη η Ελλάδα ήξερε σε ποιον άνηκε η ΠΑΕ. Πλέον, έχει σημειωθεί βιβλική καταστροφή. Ωστόσο, πιστεύω ότι η Βέροια θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Ας ξεκινήσει από το ερασιτεχνικό. Τί έχει να χάσει; Στόχος είναι να γίνει ομάδα, που να αποπνέει στην κυριολεξία υγεία».

 

 

Γκαβαϊσές: «Χωρίς λεφτά, δεν γλιτώνεις»

 

Ανδρώθηκε και γεννήθηκε στο γήπεδο της Βέροιας. O πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, Κωνσταντίνος Γκαβαϊσές, αναφέρθηκε στους λόγους, που σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα της Ημαθίας οδηγήθηκε στη διάλυση. «Η όλη ιστορία ξεκινά από τον κ. Καρυπίδη. Τουλάχιστον, ο κ. Αρβανιτίδης την είχε σε κατάσταση παρόμοια με τις όμοιες της, όταν και πάλευε δηλαδή για τη σωτηρία. Ουσιαστικά, η επιλογή του κ. Καρυπίδη να την εγκαταλείψει, έπαιξε τον πλέον καταλυτικό ρόλο, ώστε να οδηγηθούμε στην απόφαση διάλυσης.

Η Βέροια είναι το θύμα του Αρη. Ηταν επιλογή του κ. Καρυπίδη να την αφήσει στο έλεος του Θεού. Αφεντικό της Βέροιας ήταν ο Καρυπίδης. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Παπαδόπουλος είναι, επίσης θύμα, καθώς, πλέον, χρωστά κάποια εκατομμύρια.

Από πέρσι είχε εγκαταλειφθεί η Βέροια. Από την Α’ εθνική ακόμη. Βέβαια, τη φετινή σεζόν, στη Β’ εθνική ‘ξεβρακώθηκε’ τελείως. Φτάσαμε στο σημείο να μην πληρώνεται το ρεύμα στο γήπεδο και να μη γίνονται πληρωμές. Χωρίς λεφτά, δεν γλιτώνεις. Βλέπετε και την κατηφόρα του Παναθηναϊκού. Η Βέροια πρέπει να στηθεί από την αρχή, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι, για να την οδηγήσουν. Ας κοιτάξουμε το νομικό κομμάτι, γιατί θεωρώ ότι θα είναι δύσκολη ακόμη και η συμμετοχή της στη Γ’ εθνική. Ισως πρέπει να ξεκινήσει από τα τοπικά. Από το μηδέν, από την αρχή… Αλλωστε, πρέπει να δούμε το μέλλον. Αυτό μετρά πλέον. Πρέπει να στηριχθεί στις δυνάμεις της. Ισως πρέπει να βρεθεί και κάποιος επιχειρηματίας, όπως ο κ. Αρβανιτίδης για παράδειγμα». 

 

 

Παπατζίκος: «Την εγκατέλειψαν» 

 

Δεν άλλαξε ποτέ ομάδα. Πλέον, είναι πρόεδρος των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της Βέροιας. Ο λόγος για τον Τάκη Παπατζίκο, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίστηκαν στη «Βασίλισσα», με αποκορύφωμα την αποχώρησή της από τη Football League: «Στεναχωρέθηκα αφάνταστα. Δεν σεβάστηκαν τη Βέροια. Την εγκατέλειψαν. Αδυνατώ να συνειδητοποιήσω την κατάσταση. Πιστέψαμε ότι ίσως αλλάξουν τα πράγματα, αλλά άφησαν εκτεθειμένη και αβοήθητη την ομάδα. Δεν υπολόγισαν τη ‘Βασίλισσα’ και πιστεύω ότι ο Θόδωρος Καρυπίδης φέρει τη μεγάλη ευθύνη, διότι έριξε το βάρος στον Αρη. Ηταν σίγουρα μία από τις αιτίες της διάλυσης. Συμπαρασταθήκαμε ως παλαίμαχοι, χωρίς να γκρινιάζουμε, αλλά βλέπω ότι δεν ελέγχεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Εχω όμως την ελπίδα ότι ακόμη και τώρα η ομάδα μπορεί να ορθοποδήσει».

 

Εμμανουηλίδης: «Ούτε εκχώρηση δεν γινόταν» 

 

 

Ο τελευταίος, που ασχολήθηκε ενεργά με την ομάδα ως επιτροπή σωτηρίας, ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ, Απόστολος Εμμανουηλίδης. «Ασχολήθηκα τις τελευταίες μέρες, όταν είδα ότι βουλιάζει το καράβι. Μακάρι να είχα ασχοληθεί νωρίτερα. Εδωσα οξυγόνο για μία εβδομάδα, αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Δεν ενδιέφερε, πλέον, τον μεγαλομέτοχο η ομάδα. Δεν είχε μαντήλι να κλάψει, την ίδια στιγμή, που ο… άλλος μεγαλομέτοχος είχε αποχωρήσει για τον Αρη. Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι η χρονιά ξεκίνησε δίχως πρόεδρο. Δεν ήταν ωστόσο μόνο αυτό. Εγιναν πολλά λάθη. Το οικονομικό για παράδειγμα. Αφησαν τη Βέροια να πνιγεί, από την προηγούμενη χρονιά, αφού υπήρχαν εκκρεμότητες. Οφειλές σε ΔΕΗ, ενοίκια, στο γήπεδο. Εφτασε στο σημείο ακόμη και ο Δήμος να πάρει 73.000 ευρώ. Αν δεν μεσολαβούσα, με παρακαλετά δεν θα είχαμε ούτε ρεύμα, για να γίνει το ματς με τον Παναιγιάλειο.

Φαγητό; Οι παίκτες έτρωγαν σαν… μετανάστες. Κάποιοι άνθρωποι τους τάιζαν σε κουτάκια. Μετά δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια. Να ματώνεις στο γήπεδο και να χάνεις τους βαθμούς εκτός;

Σε ένα βράδυ, 58 χρόνια ιστορίας τινάχθηκαν στον… αέρα, καθώς ο μεγαλομέτοχος μού είπε ότι ‘τραβώ την πρίζα, επειδή δεν αντέχω άλλο’». 

 

 

«Πώς να έρθει στο γήπεδο…;» 

 

Στο τέλος των δηλώσεων του, ο Απόστολος Εμμανουηλίδης, επισήμανε. «Ούτε εκχώρηση γινόταν, γιατί ήταν δεσμευμένες οι μετοχές. Αν υπήρχε κατοχύρωση, θα συνεχίζαμε την προσπάθεια. Δεν θέλαμε να μας δώσουν τις μετοχές, αλλά να μας τις παραχωρήσουν.

Πιστεύω, πάντως, πως θα έρθει η ανάσταση. Σύντομα η Βέροια θα βρει τον δρόμο της. Εξάλλου, η Ημαθία είναι ποδοσφαιρομάνα. Φέτος, μόνο ένας παίκτης υπήρχε στο ρόστερ από την ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν καν γηγενείς παίκτες. Με τόσες εκκλήσεις στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναιγιάλειο, κόπηκαν 51 εισιτήρια. Δεν φταίει όμως ο κόσμος. Πώς να έρθει στο γήπεδο με όλα αυτά που έγιναν;».

 

 

Καρυπίδης: «Ούτε τον καφέ τους δεν έχουν να πληρώσουν» 

 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοποθετήσεις του Θόδωρου Καρυπίδη, σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην ομάδα. Ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έδωσε τη δική του απάντηση για τις εξελίξεις στη Βέροια: «Οσο περνά ο καιρός, τελειώνουν οι ομάδες οικονομικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπάρχουν έσοδα και προσέξτε μην δοθεί συνέχεια στις αποχωρήσεις. Στη Βέροια, τα προβλήματα ξεκίνησαν από πέρσι, λόγω των περίπου 400.000 ευρώ, που παρακρατήθηκε από τη NOVA, με συνέπεια να μείνουν απλήρωτοι οι παίκτες. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες έγινε σχεδιασμός με χαμηλό μπάτζετ, ενώ στην πορεία προέκυψαν και τα προβλήματα από τον Δήμο, τα οποία επιβάρυναν την κατάσταση, για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, που όλοι ξέρουμε. Εύχομαι στη Βέροια να βρει τον δρόμο της, γιατί είναι μεγάλη ομάδα με ιστορία. Θα επιστρέψει σύντομα», είπε αρχικά στην πρόσφατη συνέντευξη του στο «Metropolis 95,5» και συνέχισε: «Αυτό δεν θα γίνει, βέβαια, με το να λέει ο καθένας ό,τι του κατέβει. Οσοι μιλούν αυτή τη στιγμή, δεν έχουν να πληρώσουν 50 ευρώ. Ούτε τον καφέ τους δεν έχουν να πληρώσουν. Προσωπικά, πούλησα τις μετοχές μου και ας λένε κάποιοι ότι για όλα φταίει ο Καρυπίδης. Ας βάλουν λεφτά οι Βεροιώτες, που, όπως λένε, αγαπούν την ομάδα, αλλά δεν είναι ικανοί να μαζέψουν ούτε 10.000 ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η πόλη δεν στηρίζει την ομάδα. Κι όχι μόνο αυτό. Ο Δήμος Βέροιας ήταν απέναντι μας. Η στάση του ήταν απαράδεκτη». Οσο για την κριτική και τις θέσεις των Γαϊτάνου και Χατζάρα; «Μπορεί ο κ. Χατζάρας να βάλει χρήματα; Τώρα, όλοι έχουν άποψη, γιατί θέλουν να διοικούν με χρήματα άλλων. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι σε άλλες πόλεις οι Δήμοι βοηθούν και οικονομικά τις ομάδες. Μόνο στη Βέροια συνέβη το αντίθετο». 

 

 

Τσαλουχίδης: «Ολοι φταίμε» 

 

 

Φόρεσε τη φανέλα της Βέροιας, πέρασε από τη θέση του προπονητή, ενώ ήταν και γενικός αρχηγός. Ο Γιώτης Τσαλουχίδης προέρχεται από τα «σπλάχνα» του συλλόγου. Ποια είναι, όμως, η δική του άποψη επί του θέματος;

«Πιστεύω ότι όλα ξεκίνησαν, όταν έγινε κακή διαχείριση στην Α’ εθνική. Η ομάδα χρεώθηκε με πολλά χρήματα, τα οποία την ακολούθησαν και στη συνέχεια. Παρόλο που δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά από την πλευρά του κ. Καρυπίδη, δεν έπιασαν τόπο. Εμπιστεύτηκε την ομάδα σε λάθος χέρια, σε λάθος ανθρώπους. Εγινε στολίδι αθλητικό κέντρο στο Ταγαροχώρι, αλλά δυστυχώς δεν ήρθαν οι κατάλληλοι παίκτες για να σηκώσουν το βάρος της ομάδας. Φυσικά, ήταν επιλογές της διοίκησης. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραμερίσουμε το ότι οι περισσότεροι έφυγαν και, λογικό ήταν να επωμιστεί η διοίκηση τις συνέπειες».

 

«Κάποιοι σκέφτηκαν τον εαυτό τους»

 

Στη συνέχεια, ο Γιώτης Τσαλουχίδης υποστήριξε: «Σαφώς και δεν είναι ευχάριστο γεγονός για κανέναν. Το πρόβλημα δεν λύθηκε και, δυστυχώς, όταν ήρθε η ώρα να μεταβιβαστεί η ομάδα στα αδέλφια Μπίκα, για να βγει από το αδιέξοδο, κάποιοι σκέφτηκαν πάλι τον εαυτό τους. Το μεγαλύτερο φταίξιμο ανήκει σε εκείνους, που είχαν τη διαχείριση. Είναι κρίμα να βάζεις τόσα χρήματα και να μην πιάνουν τόπο. Ακούω όλους όσους πέρασαν από την ομάδα, να μιλούν για λύπη και αγανάκτηση. Η λύπη μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί κατάγομαι από την πόλη. Ξεκίνησα από τα τσικό. Η Βέροια είναι «Βασίλισσα» και δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία. Εύχομαι γρήγορη επάνοδο, αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί οι συνθήκες αλλάζουν. Το σίγουρο ξέρετε ποιο είναι; Ολοι φταίμε… Ο καθένας έπρεπε να κάνει κάτι, οποιαδήποτε στιγμή και με οποιονδήποτε τρόπο, είτε ήταν ενεργός, είτε όχι. Στα 58 χρόνια ζωής, πέρασαν σπουδαίοι παίκτες και τεράστια ονόματα στον χώρο του ποδοσφαίρου, με προσφορά, αλλά πέρασαν και αξιόλογοι παράγοντες. Κρίμα…».

 

 

Τζινάρ: «Χάθηκε η λογική, δημιουργήθηκαν χρέη»

 

 

Ο πρώην τερματοφύλακας της Βέροιας, Χάβι Τζινάρ, έστειλε το μήνυμά του, όσον αφορά τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής. Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής, είπε:

«Λυπάμαι, πραγματικά, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Βέροια. Όταν αγωνιζόμουν στην ομάδα, είχε δημιουργηθεί οικογενειακό κλίμα, που ήταν και η βάση για την αγωνιστική μας επιβίωση. Εκείνη την περίοδο είχαμε ισορροπία, αλλά στη συνέχεια άλλαξε η πολιτική, όσον αφορά τις μεταγραφές. Οι άνθρωποι, που ηγήθηκαν, αποφάσισαν να φέρουν παίκτες με μεγάλα συμβόλαια. Πώς είναι δυνατόν, ομάδα σαν την Βέροια, η οποία εκπροσωπεί μικρή πόλη, να είναι σε θέση να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ; Οταν τα έσοδα είναι λίγα, σε σχέση με άλλες ομάδες, και όταν ο κόσμος δεν έρχεται μαζικά στο γήπεδο πώς θα προκύψει η δυνατότητα να πληρωθούν τόσο υψηλά συμβόλαια; Κατά τη γνώμη μου, η Βέροια έπρεπε να έχει παίκτες συγκεκριμένης αξίας, οι οποίοι θα ταυτίζονταν με τους στόχους, που είχαν τεθεί. Οταν χάθηκε η λογική, δημιουργήθηκαν και χρέη. Εύχομαι να επιστρέψει άμεσα στις επαγγελματικές κατηγορίες».

 

 

Καλτσάς: «Τα βαριά συμβόλαια…»

 

 

Αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής ζωής του Νίκου Καλτσά, αποτελεί η «Βασίλισσα του Βορρά». Από τους, πλέον, κατάλληλους, για να εκφέρουν γνώμη, ο μέσος του Αστέρα Τρίπολης, είπε τα εξής:

«Φόρεσα για εννιά χρόνια τη φανέλα της Βέροιας. Οσο βρισκόμουν στην ομάδα όλα ήταν ομαλά. Την τελευταία τριετία λείπω και δεν έχω ξεκάθαρη άποψη για τα όσα συνέβησαν και η ομάδα κατέληξε στην απόσυρση από τη Football League. Στο δικό μου μυαλό, η Βέροια είναι μεγάλη ομάδα. Εχει ιστορία και γι’ αυτό πρέπει να επανέλθει άμεσα, εκεί όπου ανήκει. Ξέρω ότι έγιναν λάθη και ίσως από τους βασικότερους λόγους της κάθετης πτώσης ήταν τα βαριά συμβόλαια. Μάθαινα για τις δυσκολίες που υπήρχαν στην πληρωμή τους, όπως και ότι οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και εύχομαι η Βασίλισσα να ξανασταθεί στα πόδια της».

 

 

Καρύδας: «Ομάδα χωρίς ταυτότητα»

 

 

Υπηρέτησε τη «Βασίλισσα» από δύο πόστα, ως γυμναστής, αλλά και ως προπονητής. Ο Νίκος Καρύδας, εξέφρασε τη δική του άποψη για τις καταστάσεις που βιώνει η Βέροια, λέγοντας:

«Κατά τη γνώμη μου, κάθε επαρχιακή ομάδα πρέπει να στηρίζεται σε παιδιά της ευρύτερης περιοχής. Το ίδιο έπρεπε να κάνει και η Βέροια. Ανέκαθεν, η Ημαθία είχε τον χαρακτηρισμό της ποδοσφαιρομάνας. Από εκεί ξεπήδησαν πολλοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι διέπρεψαν στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζουν να αναδεικνύονται ταλέντα.

Ο Νομός παράγει ταλέντα, τα οποία η ομάδα αγνοούσε. Βέβαια, για να πετύχει η συγκεκριμένη συνταγή πρέπει να υπάρχει αγάπη προς το έμβλημα, θέληση  από τους παράγοντες και μακροχρόνιος προγραμματισμός. Παράλληλα, πρέπει να στηριχτούν τα τμήματα υποδομής, τα οποία θα στελεχώσουν την επαγγελματική ομάδα και θα απαρτίζονται από το καλύτερο έμψυχο δυναμικό της περιοχής. Η παρουσία ντόπιων ποδοσφαιριστών θα αποτελούσε και κίνητρο για τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο. Δυστυχώς, δημιουργήθηκε ομάδα χωρίς ταυτότητα και τα πάντα γκρεμίστηκαν σε μία χρονιά».

 

 

Γαλανομάτης: «Ο Καρυπίδης πρόδωσε τη Βέροια» 

 

Ο εκδότης της εφημερίδας «Κερκίδα», αλλά και του kerkidasport.gr στη Βέροια, Βύλλης Γαλανομάτης, εξέφρασε την άποψη του για την όλη κατάσταση: «Οταν ο Θόδωρος Καρυπίδης απέκτησε την ΠΑΕ, την πρώτη χρονιά είχε όρεξη και έφερε καλούς παίκτες. Δημιουργήθηκε αξιόλογο σύνολο, ωστόσο το κακό ξεκίνησε, όταν την επόμενη σεζόν εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει, για να εμπλακεί στον Αρη. Δυστυχώς η Βέροια, για αρκετό καιρό, ήταν δέσμια του Καρυπίδη, ο οποίος δεν σεβάστηκε την ιστορία της και δεν αγάπησε ποτέ την ομάδα.

Το μόνο που κατάφερε ήταν να την πληγώσει και να διώξει τον κόσμο από το γήπεδο, τον οποίο πίκρανε και δικαιολογημένα εκείνος του γύρισε την πλάτη. Πρόδωσε τη Βέροια για τα μάτια του Αρη. Αυτή είναι η αλήθεια… Ο αριθμός των 500 ανθρώπων, που πήγαινε στο γήπεδο, όταν ήταν την τελευταία χρονιά στη Super League και των 150 στη Football League, δεν ανταποκρίνεται στην δυναμική των φιλάθλων της «Βασίλισσας», που τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στη μεγάλη κατηγορία της χώρας μας, η παρουσία τους ήταν τεράστια.

Η Βέροια ανέβηκε ξανά τον Γολγοθά, οδηγήθηκε από τα σαλόνια στα αλώνια πριν από 16 χρόνια, ωστόσο βρέθηκαν άνθρωποι, που πραγματικά την αγαπούσαν και επέστρεψε στον θρόνο της. Πιστεύω, ότι κάποια στιγμή θα γίνει το ίδιο, όχι έχοντας ως αυτοσκοπό τη Super League, αλλά για να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη αξιοπιστία της.

Αν η επιτροπή σωτηρίας, όχι απαραίτητα οι ίδιοι άνθρωποι, που σε μία εβδομάδα έκαναν τραγικά λάθη, κυρίως λόγω απειρίας, κάνει πράξη την ανακοίνωση, που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από την αποχώρηση του συλλόγου και κινηθεί άμεσα για την αναδόμηση της ομάδας με τα δεδομένα της Γ’ εθνικής και απαλλαγμένη από τα οικονομικά βάρη, τότε σύντομα η αγαπημένη μας «Βασίλισσα» θα μπορέσει να βγει από το τέλμα».

 

 

Σουλιώτης: «Αμαρτίες προηγούμενων χρόνων»

 

 

Ο πρώην πλέον αρχηγός της φετινής ομάδας, Δημήτρης Σουλιώτης, αποχαιρέτησε τη Βέροια και μίλησε για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του: «Θεωρώ ότι πληρώσαμε αμαρτίες προηγούμενων χρόνων. Φέτος, όλοι θεωρούσαν την ομάδα «πεσμένη», έτσι όπως διαμορφώθηκε το ρόστερ. Ωστόσο, η ομάδα ‘περπατούσε’, αφού ήμασταν πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

 

Ωστόσο, όταν έχεις τόσα προβλήματα έξω από το γήπεδο, λυγίζεις. Οταν νικάς εντός των τεσσάρων γραμμών και μετά χάνεις τους βαθμούς στα δικαστήρια, τότε δεν έχεις ψυχολογία. Στο τέλος, όσοι μπήκαν, κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε σωτηρία και γι’ αυτό έκαναν πίσω. Εκτιμήσαμε την προσπάθεια τους και γι’ αυτό παίξαμε. Αν έστω υπήρχε μία πιθανότητα, θέλαμε να την εξαντλήσουμε και περιμέναμε μήπως γίνει κάτι…

 

Μέχρι ενός σημείου, για τα δεδομένα της Football League, κρατούσαμε τα προσχήματα. Από ένα σημείο και μετά έφυγαν πολλοί. Γιατροί, παίκτες και άνθρωποι που ήταν κοντά μας. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε μεταγραφές και μείναμε μόλις με 18 παίκτες. Προσπαθώ, πάντα, να κρατώ τα θετικά και να ξεχνώ τα αρνητικά», δήλωσε ο Σουλιώτης.

 

Ετσι έγινε το κραχ

 

Το ταμείο ήταν μείον από την αρχή της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Και, όταν μία ανώνυμη εταιρία ξεκινά την καινούρια χρήση με αρνητικό πρόσημο, η οικονομική καταστροφή μοιάζει ως αναπόφευκτη.

Η ΠΑΕ Βέροια δεν αποτέλεσε εξαίρεση, από τη στιγμή μάλιστα, που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κεφάλαια. Η «Μ» εξηγεί, παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία, την οικονομική  «τρύπα», που επέφερε και τη διάλυση στη «Βασίλισσα».

Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

 

 

Η φετινή χρονιά στηρίχθηκε, εν πολλοίς, στην είσπραξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από το συνδρομητικό κανάλι, που είχε τα δικαιώματα της περασμένης αγωνιστικής σεζόν, στη Super League. Η ΠΑΕ δεν είδε, όμως, ποτέ την τελευταία δόση, ύψους 300.000 ευρώ, η οποία, εκ των προτέρων, είχε εκχωρηθεί σε πρώην ποδοσφαιριστές, που είχαν λαμβάνειν, όπως και στο φετινό ρόστερ.

Στο παραπάνω ποσό, προσθέστε και το μπόνους υποβιβασμού από τη Super League, το οποίο ανερχόταν σε 200.000 ευρώ. Βέβαια, αυτά τα χρήματα δεν τα είχαν εισπράξει ούτε, για παράδειγμα, ο Ηρακλής, ο Πανθρακικός, αλλά και η Καλλονή. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί σε διοικητικό συμβούλιο της Λίγκας το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις 200.000, θα καλύπτονταν (και με άνεση) οι φετινές υποχρεώσεις, ενώ το συνολικό ποσό, δηλαδή, οι 500.000 ευρώ, θα μπορούσαν να δώσουν ακόμα και αδειοδότηση.

 

 

Ανάσα που δεν… έφτασε

 

Στα ταμεία, όμως, μπήκαν κανονικά 200.000 ευρώ (από το λεγόμενο UEFA Solidarity, που είναι το μπόνους, που δίνεται σε ΠΑΕ, οι οποίες δεν αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά παρέμειναν στη Super League), τα οποία απορροφήθηκαν άμεσα. Το θέμα είναι, όμως, από ποιους… ενδιαφερομένους. Μέρος αυτών διατέθηκε σε πρώην παίκτες, στο πλαίσιο διακανονισμών, ενώ υπήρξε και το περίφημο, πλέον, ποσό των 73.000 ευρώ, που εισέπραξε ο Δήμος της Βέροιας με τον οποίο μαίνεται δικαστική διαμάχη, εξαιτίας χρέους της ΠΑΕ.

 

 

Διαμάχη στα… συντρίμμια

 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η επίσημη ΠΑΕ, η δημοτική αρχή επέλεξε τη συγκεκριμένη πολιτική, όταν είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα δύσκολα, τη στιγμή που θα μπορούσε να διεκδικήσει όσα – νομίμως – της ανήκαν, όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό πως, από τη στιγμή που τα προαναφερόμενα ποσά τίθενται εκτός προϋπολογισμού, οι παίκτες που περίμεναν να τα εισπράξουν, θα τα διεκδικούσαν, μοιραία, από την ΠΑΕ. Και το γεγονός αυτό κάτι λέει, για την κατάσταση που θα μπορούσε να έχει η τρέχουσα σεζόν, αν εκείνα τα χρήματα έρχονταν… κανονικά.

 

 

 

Μηδενική προσφορά, δυσβάσταχτο κόστος

 

 

Πλήγμα στην πτωτική πορεία της «Βασίλισσας» αποτέλεσαν οι διεκδικήσεις των ξένων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αποκτήθηκαν την περίοδο 2015-2016, όταν οι «κυανέρυθροι» αγωνίζονταν στη Super League. Χρονιά, η οποία κόστισε εκατομμύρια, καθώς πέντε αλλοδαποί αμείφτηκαν με χιλιάδες ευρώ και δεν πρόσφεραν αγωνιστικά απολύτως τίποτα. Ενδεικτικό το γεγονός πως σε 30 παιχνίδια, η Βέροια συγκέντρωσε 27 βαθμούς και, τελικά, υποβιβάστηκε.

«Βαριά» ονόματα, «βαριά» συμβόλαια και «βαρύς» ο πέλεκυς των δικαιοδοτικών οργάνων στις οικονομικές διεκδικήσεις.

Η λίστα του… κόστους έχει ως εξής:

Τζαμέλ Αμπντούν 300.000

Ράντοσλαβ Μαγιέφσκι: 250.000

Ρότζερς Κόλα: 170.000

Γουίλιαμ Ετζεγκουέλε: 150.000

Μοχάμεντ Γιουσούφ: 140.000

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι παραπάνω μόνο ποδοσφαιριστές, χρέωσαν τα ταμεία με κάτι παραπάνω από 1 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η ευθύνη των τελικών υπογραφών δεν βαραίνει τους ίδιους, αλλά εκείνους οι οποίοι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, για να αποκτηθούν.

Η μοίρα, λοιπόν, τα έφερε έτσι, που και πάλι οι ξένοι ήταν οι υπεύθυνοι (εντός εισαγωγικών, αν προτιμάτε) για την αποχώρηση της Βέροιας από το Πρωτάθλημα. Πρόκειται για τους Ρομπέρτο Μπατιόν και Τόνι Γκονζάλεζ, οι οποίοι δεν εισέπραξαν τα χρήματα, που τους οφείλονταν και έτσι η ΠΑΕ οδηγήθηκε στη λαιμητόμο.

Οι περισσότεροι αλλοδαποί, πάντως, ακολουθούν την πεπατημένη της έντονης πίεσης στις ΠΑΕ. Δεν αντιλαμβάνονται, όμως πως, αν η εκάστοτε ομάδα, κατρακυλήσει στη Γ’ εθνική, χάνουν (σε μεγάλο βαθμό) τα χρήματα που τους οφείλονται.

Αν, όμως, επιδείκνυαν διπλωματία και ήταν πιο υποχωρητικοί, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, γιατί θα μπορούσαν να πληρωθούν όσο οι ΠΑΕ αγωνίζονται σε επαγγελματικές κατηγορίες.

 

 

Mετάβαση που έμεινε στη μέση

 

Λίγο πριν ηχήσει το… κανόνι, ομάδα ανθρώπων που «ένιωσε» από Βέροια επιχείρησε, εντός λίγων ημερών, την ύστατη προσπάθεια σωτηρίας. Πολλά ακούστηκαν για το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά οι προσπάθειες δεν δικαιώθηκαν. Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν ότι θα πρόσφερε οικονομική βοήθεια ήταν εκείνο του πρώην μεγαλομετόχου, Γιώργου Αρβανιτίδη. Κάτι που, ωστόσο, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον ίδιο. Αλλωστε, επισήμως ο επιχειρηματίας δεν έχει δικαίωμα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε ο κύκλος της φημολογίας. Οσον αφορά τη μερική δέσμευση των μετοχών από την πλευρά του, ο Αρβανιτίδης με δημόσια τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε πιθανή παραχώρηση ή μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών από τον Κώστα Παπαδόπουλο. Για την ιστορία, δεν συνέβη τίποτα από τα παραπάνω και, κάπως έτσι, η «Βασίλισσα» έμεινε γυμνή και χωρίς υπηρέτες. 

 

 

Κορωνάς: «Ρίχνουν αλλού τις ευθύνες»

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Θεόφιλος Κορωνάς, κατέθεσε στη «Μ» την άποψή του, ως εκ των αρμοδίων για τη δικαστική διαμάχη, που έχει ξεσπάσει με την ΠΑΕ και η οποία έχει να κάνει με τις 73.000 ευρώ που διεκδικεί ο Δήμος. «Είμαι οπαδός της Βέροιας. Αυτή είναι η ομάδα που υποστηρίζω. Το γεγονός αυτό δεν σχετίζεται, όμως, με το πρόβλημα που προέκυψε και αφορά στις διεκδικήσεις του Δήμου από την ΠΑΕ. Το θέμα είναι πως η ομάδα δεν ανταπεξήλθε οικονομικά και ορισμένοι, εντός ΠΑΕ, επιχειρούν να μεταβιβάσουν αλλού τις ευθύνες. Αντιλαμβάνομαι ότι θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αλλά τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη», ανέφερε.

X