ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η ΕΡΤ, το ανταποδοτικό τέλος και ο λογαριασμός που δεν βγαίνει...

Η ΕΡΤ, το ανταποδοτικό τέλος και ο λογαριασμός που δεν βγαίνει...

Από πού θα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα ταμεία της ΕΡΤ, ώστε να μπορεί η κρατική τηλεόραση να πληρώνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία την οποία έδωσε χθες ο Κυριάκος Θωμαϊδης, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να μειώσει κατά 50% το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ και να βάλει… ψαλίδι στα ποσά που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση στις ομάδες, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις.

 

Φαντάζομαι ότι οι πολίτες, όποιο κόμμα και αν ψηφίζουν, θα υποδεχτούν με ενθουσιασμό μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, δεδομένου ότι θα εξασφαλίσουν μια σοβαρότατη μείωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέσω του οποίου πληρώνουν το τέλος για την ΕΡΤ.

 

Καθόλου ενθουσιασμένες, αντιθέτως, δεν θα είναι οι ομάδες, οι οποίες θεωρούν δεδομένο ότι θα ισχύσουν απόλυτα οι συμφωνίες που κάνανε με την προηγούμενη κυβέρνηση. Είτε πρόκειται για τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, είτε για την Super League 2 και την Football League.

 

Σε ό,τι με αφορά, δεν πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τέτοια απόφαση. Ακόμη κι αν μπει στην διαδικασία να διαπραγματευτεί με τις ομάδες, να τις πείσει να μειώσουν σημαντικά τις απαιτήσεις τους σε σχέση με αυτά που συμφώνησαν με τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, νομίζω πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

 

Η ΕΡΤ κινούνταν ήδη οριακά, ως προς τα οικονομικά της, πριν ακόμη μπει στην διαδικασία να συζητάει την απόκτηση των δικαιωμάτων της Super League 2 και της Football League.

 

Εφτασε σε ακόμη πιο οριακά επίπεδα μπαίνοντας στην κουβέντα για να αποκτήσει, σε πολύ υψηλές τιμές, τα δικαιώματα του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του ΟΦΗ.

 

Πώς θα μπορέσει, λοιπόν, να ανταποκριθεί μειώνοντας και το ανταποδοτικό τέλος στο μισό; Από πού θα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα ταμεία της ΕΡΤ, ώστε να μπορεί η κρατική τηλεόραση να πληρώνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

 

Εκτός κι αν αποφασίσει ταυτόχρονα η νέα κυβέρνηση να διώξει τον έναν στους τρεις εργαζόμενους στην ΕΡΤ, ώστε μ’ αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσει τα χρήματα που θα χρειάζονται για να… επιχορηγεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

 

Αλλος τρόπος δεν βλέπω να υπάρχει και πραγματικά δεν πιστεύω ότι θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση, να συρρικνώσει, δηλαδή, σε τόσο μεγάλο βαθμό την κρατική τηλεόραση.

 

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κυβέρνηση η οποία θα έμπαινε στην διαδικασία, όχι να κλείσει την ΕΡΤ όπως έγινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, αλλά, έστω, να προχωρήσει σε σημαντικότατες περικοπές.

 

Παρόλα αυτά, ας κάνουμε λίγη υπομονή. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει επιληφθεί προσωπικά του θέματος της ΕΡΤ, είτε για ό,τι αφορά στην γενικότερη λειτουργία της, είτε για ό,τι αφορά στο ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουμε όλοι, είτε για την δυνατότητά της ή μη να πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά για να αποκτά τα τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών ομάδων…

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X