ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πληρώνει την έλλειψη οράματος

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πληρώνει την έλλειψη οράματος

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων για τον αθλητισμό παραμένουν ανεκμετάλλευτα

Αντιγράφω από το εξαιρετικό κείμενο του Γιώργου Λυσαρίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ημέρα που ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες ώστε ο ξερότοπος της Μίκρας να μετατραπεί σε χώρο εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών. Εκεί όπου βρίσκεται το σημερινό Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ.

 

Ο κ. Λυσαρίδης αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει το κείμενο αντί μνημοσύνου στον εκλιπόντα, πριν από έξι μήνες, εργάτη του ποδοσφαίρου και συνοδοιπόρο του σ’ αυτή την προσπάθεια, Θόδωρο Πάντσιο.

 

«…Εγώ, Πρόεδρος τότε, το είχα καρφώσει στο μυαλό μου. Είχα επιστρατεύσει και τον Θόδωρο, φίλο καλό και ... ειδικό (με κεκτημένη εμπειρία) στις «καταλήψεις δημόσιων χώρων» και στις «αυθαίρετες κατασκευές», προκειμένου να γίνουν χώροι άθλησης. Από κοντά και ο Κώστας Λεβέντης, όπως και ο Καριοφύλλης Αγαθαγγελίδης (καλή του ώρα, ψηλά στους ουρανούς που βρίσκεται). Μετά από πολλούς κόπους, τα καταφέραμε. Φυτέψαμε και δέντρα που μας έδωσε το Δασαρχείο Χαλκηδόνας. Περιμετρικά, καμιά πενηνταριά λεύκες. Και ενδιάμεσα, στα όρια των δύο γηπέδων, αριζόνες, ένα είδος κυπαρισιού που, σε συστάδες, φτιάχνει αποτελεσματικό ανεμοφράκτη.

 

Τα φροντίζαμε τα δεντράκια σαν τα μάτια μας. Καθημερινά ο Θόδωρος, από νωρίς το πρωί, με το αστικό από το σπίτι του στη Βούλγαρη. Και ποδαρόδρομο, από τη στάση του αστικού, στο Φοίνικα, μέχρι το «κτήμα». Εμείς, οι άλλοι τρεις, όποτε μπορούσαμε, συνήθως απόγευμα και, βέβαια, όλα τα Σαββατοκύριακα. Οι λεύκες «ξετσούμιξαν» πιό γρήγορα…».

 

Και συνεχίζει στο υστερόγραφο του σημειώματος του κ. Λυσαρίδης:«Με τα χρόνια, και με τις προσπάθειες όλων των μετέπειτα διοικήσεων της Ε.Π.Σ.Μ., ο χώρος αυτός έγινε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, με τρία γήπεδα, αίθουσες κλπ., που παρόμοιό του δεν διαθέτει καμία άλλη Ποδοσφαιρική Ενωση της χώρας. Από αυτό ξεπήδησαν απειράριθμα ταλέντα και πολλοί διεθνείς ποδοσφαιριστές μας.

 

Οι περισσότερες από τις λεύκες που φυτέψαμε με το Θόδωρο παραμένουν ζωντανές και ακμαίες. Το μπόι τους ξεπερνάει τώρα τα τριάντα μέτρα, όσα περίπου και τα χρόνια τους….». «Αρκετές φορές, τα τελευταία χρόνια, πήρα το Θόδωρο και πήγαμε να ... καμαρώσουμε τα έργα μας. Το μάτι του Θόδωρου καρφώνονταν στις λεύκες. Ολόρθες, πανύψηλες, επιβλητικές, ασάλευτες. Μόνο σαν φεύγαμε, έμοιαζαν να σαλεύουν τα φύλλα τους και να κάνουν ένα περίεργο έντονο θρόισμα. Ίσως, γιατί τα δέντρα έχουν τον τρόπο τους να λένε «ευχαριστώ». Όχι όπως οι άνθρωποι ...».

 

Τον πρώτο σπόρο για τις εγκαταστάσεις της Μίκρας λοιπόν τον έβαλαν δύο άνθρωποι που είχαν πάθος για το ποδόσφαιρο. Με κίνδυνο να εκτεθούν γιατί καταπατούσαν δημόσια έκταση. Η πολιτεία κοιμόταν.

 

Ο χώρος υπήρχε, αλλά έλλειπε η έμπνευση και το όραμα για την αξιοποίηση του από τους ανθρώπους που εξέφραζαν το κράτος. Αυτή δεν ήταν η εξαίρεση του κανόνα.

 

Δυστυχώς είναι ο κανόνας στην Ελλάδα η οποία «πνίγεται» από τις κοντόφθαλμες πολιτικές και τα επικοινωνιακά τρικ των πολιτικών. Ή ακόμη στα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού. Ευρωπαϊκά κονδύλια υπάρχουν και για τον αθλητισμό, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα γιατί δεν διεκδικούνται από τους φορείς.

 

Ετσι καταγράφουν διοικητικές θητείες χωρίς να αφήνουν το αποτύπωμα τους σε νέα αθλητικά έργα τα οποία θα αποτελέσουν τα εργαστήρια για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

 

Τα θερμοκήπια που θα γαλουχηθεί το σώμα και το πνεύμα της νεολαίας. Κι όποιος έχει αντίθετη άποψη η πολιτική που ακολουθεί επί σειρά ετών ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, ο οποίος δρομολογεί και την κατασκευή κλειστού στον Χορτιάτη είναι ένα εξαιρετικό μέτρο σύγκρισης. Πώς θα γίνει το έργο; Στους ήδη εξασφαλισμένους πόρους που είχε κλειδώσει ο δήμος προστέθηκαν και τα κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», αξιολογώντας ως πλήρως ώριμη τη μελέτη του δήμου.

 

Αρα το πρόβλημα δεν είναι τα κονδύλια και η εξεύρεση εκτάσεων, αλλά το όραμα για παραγωγή έργου. Απλά πράγματα.

 

Καλή Ανάσταση.

 

FOCUS

Δεν ξέρω αν απλώς είναι μία έρπουσα φημολογία ή αν έχει γερές βάσεις η πληροφορία. Αυτό θα το μάθουμε συντόμως. Πάντως αν κάτι δε στραβώσει στο τέλος θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στην ομάδα σ’ όλα τα επίπεδα γιατί ο πρόεδρος θα πατάει πολύ γερά στα πόδια του οπότε θα πάρει γενναίες αποφάσεις τιμωρήσει τους… αχάριστους.

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X