ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η επίδειξη φιλίας του Β.Μαρινάκη και η αντίληψη του… πετυχημένου μάγκα

Η επίδειξη φιλίας του Β.Μαρινάκη και η αντίληψη του… πετυχημένου μάγκα

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αρθρογραφεί για την παρουσία του Μαρινάκη στην ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Αγαπητή Metrosport,

 

H παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είναι θέμα. Σ΄αυτή την αίθουσα, στην ομιλία οποιουδήποτε πρωθυπουργού, σε οποιαδήποτε ΔΕΘ, ποτέ δεν είχαμε δει έναν εφοπλιστή, έναν μιντιάρχη, έναν μεγαλομέτοχο ΠΑΕ.

 

Εάν συνηθιζόταν να προσκαλούνται επιχειρηματίες πάσης φύσεως και μεγαλομέτοχοι ομάδων, ή αν συνηθιζόταν να εμφανίζονται απρόσκλητοι, θα αποτελούσε καθεστώς η παρουσία τους και δεν θα φαινόταν παράξενη σε κανέναν και για κανέναν. Οταν, όμως, ξαφνικά, για πρώτη φορά στα χρονικά, ένας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στρογγυλοκάθεται στις πρώτες σειρές φάτσα-κάρτα στον πρωθυπουργό, δεν είναι ζήτημα που μπορεί και πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

 


Είναι προφανές ότι ο μιντιάρχης και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Μαρινάκης έκανε επίδειξη φιλίας με τον πρωθυπουργό. Είναι εξίσου προφανές ότι προσβλέπει σε οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Οπου επίπεδα, όχι μόνοι οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του και ο Ολυμπιακός και πιστεύω ότι συνεννοούμαστε. Το αν θα εισπράξει αυτά τα οφέλη εξαρτάται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι υποχρέωσή του είναι να θέτει τους κανόνες για τους επιχειρηματίες και όχι να συνάπτει μαζί τους φιλίες. Ωστόσο, για να είμαστε ξηγημένοι, δεν απάντησε για την ταμπακέρα της ερώτησης που του υποβλήθηκε. Δεν είπε, δηλαδή, γιατί προχθές το βράδυ βρέθηκε με τον Μαρινάκη, ούτε διέψευσε ότι έγινε αυτή η συνάντηση. Και είχε αξία να ασχοληθεί με την ταμπακέρα, γιατί το πνεύμα της ερώτησης ήταν εύστοχο και ουσιώδες: «Εγγυάσθε ότι δεν θα μεροληπτήσετε υπέρ του κ. Μαρινάκη στα πεδία στα οποία δραστηριοποιείται;»

 


Η νέα κυβέρνηση στους δύο πρώτους δύο μήνες της θητείας της έχει πάρει άριστα. Για κανέναν Μαρινάκη δεν πρέπει να μειώσει τον βαθμό της αξιοπιστίας της. Οι υπόγειες ή οι φανερές διαδρομές του κάθε επιχειρηματία δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για μεροληψίες σε βάρος συμφερόντων άλλων επιχειρηματιών, από τους οποίους εξαρτώνται είτε πολλές οικογένειες εργαζομένων, είτε ποδοσφαιρικές ομάδες, που ακολουθούνται από χιλιάδες ή και εκατομμύρια φιλάθλους. Εύνοια δεν δικαιούται κανείς, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλίες και πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά και αδικία δεν αξίζει κανείς, όταν σέβεται τη νομιμότητα και λειτουργεί υπό τις επιταγές του συντάγματος του ελληνικού κράτους.

 


Αν μη τι άλλο, η νέα κυβέρνηση, που ευαγγελίζεται την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, οφείλει να εξουδετερώσει την… νταβατζιλίδικη αντίληψη ότι στην Ελλάδα προοδεύει μόνο ο ξύπνιος που είναι «καλωδιωμένος» με την εξουσία, ο μάγκας που ξέρει να διαπλέκεται, ο πονηρός που μπορεί να αξιοποιεί τις φιλίες του…

 

 

Πιστεύοντας ότι το νταβατζιλίκι δεν θα έχει πλέον τύχη,

Στέλιος Γρηγοριάδης

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (9/9)

X