ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Επιχείρηση: «Κατάκτηση του Έβερεστ»!

Επιχείρηση: «Κατάκτηση του Έβερεστ»!

Ο Αρις Νικολάκης αρθρογραφεί για τον εντελώς διαφορετικό αγώνα που θα γίνει στο Αμστερνταμ μεταξύ Αγιαξ και ΠΑΟΚ

Θα είναι ολότελα διαφορετικά. Θα διαφέρουν τα πάντα. Άλλο η Τούμπα κι άλλο η «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα». Ουδεμία ομοιότητα μεταξύ των δύο αγώνων Άγιαξ – ΠΑΟΚ θα υπάρξει. Οι αγωνιστικές συνθήκες στο Άμστερνταμ θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με της Θεσσαλονίκης, φυσικά.

 


Ως εκ τούτων ο Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδας θα βρεθεί με τη σέντρα καταμεσής σε μία σφόδρα τρικυμιώδη θάλασσα. Με τερατώδη κύματα να τον βαράνε. Κι αέρηδες πολλών μποφόρ να λυσσομανάνε. Όλα αυτά θέλει να διαμορφώσει ο Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ολλανδίας. Πως; Με το πόδι στο γκάζι και σπινάροντας από τα …αποδυτήρια. Κλασσική μέθοδος. Ο αιφνιδιασμός – βλέπετε - είναι πανάρχαια άκρως επιθετική τακτική.

 

Οι οικοδεσπότες αύριο στο «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» στοχεύουν, κατά πως ερμηνεύονται τα ρεπορτάζ του ολλανδικού Τύπου, στην διαμόρφωση συνθηκών… θολούρας για τους φιλοξενούμενους τους. Κλασσική μέθοδος. Άσκηση ασφυκτικής πίεσης κι εντός και εκτός γηπέδου. Θέλουν να ανεβάσουν την θερμοκρασία στις κερκίδες, για να προκαλέσουν κι εκεί… βρασμό του κόσμου τους. Κι έτσι ο υπάρξουν οι συνθήκες… θολούρας.

 

Ο Άγιαξ στη Θεσσαλονίκη αντιλήφθηκε – δεν το λέμε εμείς, ο ολλανδικός Τύπος το λέει – πως εάν δεν πιάσουν εξ αρχής τον «δικέφαλο» από τους …λαιμούς του, θα έχουν προβλήματα. Περιμένουν ππάντως, περισσότερο βελτιωμένο και διαβασμένο τον Πρωταθλητή και Κυπελλούχο. Με άλλα λόγια; Στην Ολλανδία θεωρούν πως ο ΠΑΟΚ θα είναι ισχυρότερος αγωνιστικά στον δεύτερο αγώνα, συγκριτικά με τον πρώτο. Γι’ αυτό θέλο7υν να αυξήσουν και τη δική τους ισχύ!
Μάλιστα…

 

Διαβλέπουμε στα ρεπορτάζ του ολλανδικού Τύπου και μία… παλ πινελιά με αναφορές στο παρελθόν. Οι δυο ισοπαλίες Άγιαξ – ΠΑΟΚ (κι οι δύο προκρίσεις πάνω στο νήμα για την ολλανδική ομάδα) στο ίδιο επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων παραμένουν ανεξίτηλες στο «σκληρό δίσκο» των ρεπόρτερ στο Άμστερνταμ. Παραμένουν ως μαθήματα από παρ’ ολίγον παθήματα!

 

Έτσι ακόμη και η αυτή η… παλ πινελιά τονίζει περισσότερο την εικόνα της ιδιαίτερα σοβαρής εκ μέρους τους αντιμετώπισης της ελληνικής ομάδας. Σε ουδεμία περίπτωση υποτιμούν τον ΠΑΟΚ. Αντίθετα. Θεωρούν πως ο ΠΑΟΚ είναι ικανός για την υπέρβαση.

 

Υπέρβαση; Ναι. Μετά το 2-2 της Τούμπας ο Άγιαξ αύξησε τις πιθανότητες του για πρόκριση στη «Γιόιχαν Κρόιφ Αρίνα». Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε. Πέραν από τη σύγκριση των… όγκων των δύο ομάδων. Έτσι; Μετά το σκορ της Τούμπας βέβαια, αυξήθηκε και το επίπεδο προετοιμασίας του Άγιαξ καθώς – κατά πως φαίνεται – αναθεώρησε την εκτίμηση του για τον ΠΑΟΚ.

 

Κι είναι ηλίου φαεινότερον πως πλέον, ο ΠΑΟΚ φαντάζει στις εντυπώσεις του Άγιαξ ισχυρότερος από ό, τι φάνταζε στις εκτιμήσεις πριν από τον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Εύλογα ο Άγιαξ (σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ του ολλανδικού Τύπου) ανέβασε και τον δείκτη δυσκολίας του αγώνα…

 

Σημασία βέβαια, έχει η προσέγγιση του Πρωταθλητή και Κυπελλούχου Ολλανδίας στον αυριανό αγώνα αλλά… Έχει- κι ίσως μεγαλύτερη – η αντίστοιχη προσέγγιση του Πρωταθλητή και Κυπελλούχου Ελλάδας.

 

Εντάξει αυτή η εικόνα διαμορφώνεται για τον Άγιαξ. Για τον ΠΑΟΚ ποια εικόνα διαμορφώνεται μετρά ενόψει του αυριανού αγώνα…
Για τον ΠΑΟΚ διαμορφώνεται μία ανάλογα σοβαρή εικόνα. Με τις …μπολντ πινελιές από τις δυο ισοπαλίες του εκτός έδρας κόντρα στον Άγιαξ, να καθιστούν ιδιαίτερα έντονες τις εντυπώσεις γι την τουλάχιστον, ψυχολογική του κατάσταση.

 

Αυτές οι εντυπώσεις από την ψυχολογική κατάσταση του ΠΑΟΚ ενόψει της επιχείρησης: «Κατάκτηση του Έβερεστ» (έτσι φαντάζει στα δικά μας μάτια η προσπάθεια για πρόκριση αύριο) φέρνει στο μυαλό μας μία ρήση του Τζενγκς Χαν: «Εάν φοβάσαι, μην το κάνεις. Εάν το κάνεις. μη φοβάσαι».

 

Σε αυτόν τον ΠΑΟΚ πάντως, σήμερα ίχνη… φόβου δεν ανιχνεύονται! Κι ας είναι αύριο εκεί όλα ολότελα διαφορετικά…

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (12/8)

X