ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η επένδυση στις Ακαδημίες «ανάσα» για το ποδόσφαιρο

Η επένδυση στις Ακαδημίες «ανάσα» για το ποδόσφαιρο

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για την σπουδαιότητα της ύπαρξης τμημάτων υποδομής στο ποδόσφαιρο

Είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον το θέμα το οποίο δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η «Μ» με αφορμή την συμπλήρωση 33 χρόνων από την ημέρα που η ΕΠΣ Μακεδονίας καθιέρωσε την διεξαγωγή παιδικών πρωταθλημάτων.

 

Η απόφαση ήταν πρωτοποριακή για το εγχώριο ποδόσφαιρο, το οποίο ιστορικά ακολουθεί με χρονοκαθυστέρηση τα βήματα της υπόλοιπης Ευρώπης. Των ποδοσφαιρικά ανεπτυγμένων χωρών οι οποίες είχαν επενδύσει πολλά χρόνια νωρίτερα στις οργανωμένες υποδομές.Παρ’ όλα αυτά δικαιούνται τα εύσημα όλοι όσοι επένδυσαν στην δημιουργία του θεσμού των πρωταθλημάτων υποδομών τα οποία αποτέλεσαν το κύτταρο που γέννησε πρωταθλητές.

 

Για τις ανάγκες του δημοσιογραφικού θέματος φιλοξενήθηκαν οι απόψεις, τόσο των ανθρώπων που «γέννησαν» την ιδέα, όπως του Γιώργου Λυσσαρίδη και του Διονύση Ψωμιάδη, όσο και εκείνων που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα παιδικά πρωταθλήματα όπως ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Σάββας Δημητριάδης και ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Παναγιώτης Γιουρούκαλης. Επίσης αξία είχαν και οι απόψεις των προπονητών Παναγιώτη Κερμανίδη και Φώτη Μούντα οι οποίοι διατηρούν επί σειρά ετών Ακαδημίες.

 

Ποιο συμπέρασμα βγαίνει απ’ όλα όσα είπαν οι άνθρωποι οι οποίοι «ζυμώνονται» μ’ έναν θεσμό ο οποίος ίσως και να αποτελεί την ελπίδα του εγχώριου ποδοσφαίρου; Ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν γηπεδικές υποδομές και να γίνει διαχωρισμός του πρωταθλητισμού από την άθληση και την εκπαίδευση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ομάδες θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους ποδοσφαιριστές των Ακαδημιών.

 

Η σύνδεση της πρώτης ομάδας με τα τμήματα υποδομών θα αποδώσει δύο κέρδη: θα δώσει κίνητρα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και θα γλυτώσει τις ομάδες από τη διόγκωση του μπάτζετ. Ε, δεν είναι και μικρό το κέρδος προκειμένου να αρχίσουν να το σκέφτονται σοβαρά πλέον οι ερασιτεχνικές, τουλάχιστον, ομάδες. Οσον αφορά τις δομές και τη λειτουργία των Ακαδημιών, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετασθεί συνολικά και να αξιολογηθεί με τεχνοκρατικά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι αναγκαίο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σ’ έναν θεσμό η βιωσιμότητα του οποίου είναι στενά συνδεδεμένη με το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.  

 

Focus

 

Ετσι όπως το πάει το θέμα με τη διαδοχή του στην ΚΑΕ Αρης, ο Νίκος Λάσκαρης κοντεύει να δικαιώσει τον Φάνη Ταρνατώρο πού δήλωσε προσφάτως στο Metropolis 95,5 ότι «θυμίζει Παπαθανασάκη». Προφανώς ο παραλληλισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μεταβιβάζει τις μετοχές του ενώ ψυχορραγεί η ομάδα  και διοικεί εξ αποστάσεως. 

X