ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο ένας ζητάει κι άλλες θέσεις, ο άλλος περισσότερα λεφτά...

Ο ένας ζητάει κι άλλες θέσεις, ο άλλος περισσότερα λεφτά...

Ο Δημήτρης Κανελλάκης αρθρογραφεί για τη νέα μορφή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και τα θέματα που προκύπτουν

Πριν ακόμη μπει σε λειτουργία και δούμε πώς δουλεύει με τη νέα του μορφή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να τίθενται ζητήματα τόσο για τον αριθμό των ομάδων όσο και για τα οικονομικά.

 

Για τον αριθμό των ομάδων το ξέρουμε εδώ και καιρό, καθώς το αίτημα για 14 στην Super League 2 αντί για 12 μπήκε από τον Ηρακλή και τα Τρίκαλα, μπήκε κι από τις πρωταθλήτριες ομάδες της Γ’ Εθνικής.

 

Χθες, μπήκε και οικονομικό θέμα. Αυτή τη φορά από τις ομάδες της -νέας- Football League. Οι οποίες από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους με τον πρόεδρο Λεωνίδα Λεουτσάκο κι αφού ενημερώθηκαν ότι από το τηλεοπτικό συμβόλαιο προβλέπεται να πάρουν 150.000 ευρώ περίπου έκαστη, ξεκαθάρισαν ότι με αυτά τα χρήματα ο κίνδυνος να δημιουργήσουν νέα χρέη όσες προσφάτως απηλλάγησαν από παλαιότερα, είναι πολύ σοβαρός.

 

 

Οι ομάδες της Football League θεωρούν ότι για να έχουν προϋποθέσεις ώστε να είναι βιώσιμες, θα πρέπει να εισπράττουν από τηλεοπτικά δικαιώματα 300-350.000 ευρώ.
Αυτό το ποσό ζήτησαν από τον κ. Λεουτσάκο να μεταφέρει στον υφυπουργό Αθλητισμού ως αίτημά τους. Με το σκεπτικό, βέβαια, ότι για να έχει νόημα η αναδιάρθρωση και να μπορέσει να είναι η Football League ένα πρωτάθλημα αξιόπιστο, χωρίς ομάδες με οικονομικά προβλήματα και χρέη, όπως ήταν η Football League μέχρι και τη λήξη της περιόδου 2018-2019, χρειάζεται να έχει και την ανάλογη χρηματοδότηση.

 

“Αφού αποφάσισε που αποφάσισε να κάνει την αναδιάρθρωση ο υπουργός, αφού αποφάσισε και να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή της, αντί για 1.800.000 ευρώ ας δώσει 3.500.000 ευρώ και να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του νέου πρωταθλήματος”, μαθαίνω ότι λέγανε χθες οι εκπρόσωποι των ομάδων στον Λεουτσάκο.
Από τη μια μεριά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν έχουν άδικο. Δίνει που δίνει ένα σωρό λεφτά η Πολιτεία για να στηρίξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ας δώσει λίγα παραπάνω για να το κάνει απολύτως σωστά.

 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κάλλιστα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η… πρόκληση έχει και τα όριά της. Οτι δεν γίνεται να έχουμε ανώνυμες εταιρείες οι οποίες είναι μονίμως επαναπαυμένες στην κρατική χρηματοδότηση κι αντί να κοιτάξουν πώς θα δημιουργήσουν έσοδα, ζητάνε όλο και περισσότερα από το κράτος.
Ομως, σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε και για τον Ελληνα δεν έχει αλλάξει τίποτε. Λες και δεν πέρασε η χώρα την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την μεταπολίτευση και μετά...

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (22/5)

X