ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ενας τελικός με δύο αουτσάιντερ; Σε τέτοιο Μουντιάλ, πολύ πιθανό

Ενας τελικός με δύο αουτσάιντερ; Σε τέτοιο Μουντιάλ, πολύ πιθανό

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αρθρογραφεί και σχολιάζει το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο που ίσως να είναι γεμάτο εκπλήξεις μέχρι το τέλος

Ωραίο το Μουντιάλ. Από τα καλύτερα που θυμάμαι, από το 1974 και μετά. Με ωραία γκολ, χορταστικό θέαμα, σασπένς και πολλές εκπλήξεις. Και, εδώ που τα λέμε, είναι το… δικαιότερο, χάρη στο VAR. Η εφαρμογή του συστήματος απέτρεψε πολλές και τεράστιες αδικίες. Απέτρεψε αλλοίωση αποτελεσμάτων. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κέρδος για το ποδόσφαιρο.

 

Από τα μεγάλα φαβορί δύο έμειναν μόνο στη φάση των 8. Η Βραζιλία και η Γαλλία. Από τις υπόλοιπες, όλες άξιζαν να περάσουν και καμία δεν πέρασε από συμπτώσεις και από εύνοια της τύχης. Ελαφρώς τυχερή ήταν η Αγγλία κόντρα στην Αγγλία, αλλά ήταν και καλύτερη. Ουρουγουάη, Βέλγιο, Σουηδία, Κροατία, ακόμη και Ρωσία είναι στους 8 με το σπαθί τους.

 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και στο Ευρωπαικό ανοίγουν τις περισσότερες φορές ένας δύσκολος και ένας εύκολος δρόμος. Το ίδιο γίνεται και φέτος. Στον δύσκολο είναι και οι δύο «μεγάλοι», οι οποίοι, αν προκριθούν, θα παίξουν στους 4 μεταξύ τους. Συνεπώς, στον τελικό μόνο μία ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Γαλλία μπορεί να φτάσει. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ή θα έχουμε έναν τελικό ανάμεσα σε ένα φαβορί και σε ένα αουτσάιντερ, ή θα έχουμε έναν τελικό ανάμεσα σε δύο αουτσάιντερ, αν αποκλειστούν και η Βραζιλία και η Γαλλία.

 

Φανταστείτε, δηλαδή, ότι μπορεί να δούμε τελικό… Ουρουγουάη – Ρωσία, ή Βέλγιο – Σουηδία, για παράδειγμα. Θα είναι απίστευτο. Αλλά δεν το αποκλείω καθόλου. Σε ένα τέτοιο Μουντιάλ, με τόσες εκπλήξεις, όλα μπορούν να συμβούν.

 

Προβλέψεις, όπως αποδείχτηκε περίτρανα, δεν μπορούν να γίνουν για τη συνέχεια. Να θεωρήσεις σίγουρη τη νίκη της Γαλλίας επί της Ουρουγουάης; Αδύνατο. Αλλά εδώ πολλά θα εξαρτηθούν από το αν παίξει τελικά αυτός ο μεγάλος παικταράς που λέγεται Καβάνι. Να θεωρήσεις σίγουρη τη νίκη της Βραζιλίας επί του Βελγίου; Αδύνατο. Οι Βέλγοι είναι και ποιοτικοί, έχουν και μέταλλο και το έδειξαν.

 

Το Σουηδία – Αγγλία, πάλι, είναι εξαιρετικά αμφίρροπο και απρόβλεπτο στο αποτέλεσμά του. Οι Αγλλοι… απέτυχαν προχθές να βρουν πάλι τρόπο να αποκλειστούν, αλλά μπορεί να το «πετύχουν» με τους Σουηδούς, οι οποίοι, αστεία – αστεία, έχουν αποκλείσει τις περισσότερες μεγάλες ομάδες, τόσο στα προκριματικά, όσο και στα τελικά του Μουντιάλ.

 

Φαβορί λογικό (αν υπάρχει λογική στο ποδόσφαιρο) βλέπω μόνο την Κροατία στο ματς με τη Ρωσία. Αλλά πώς να αγνοήσεις μια ομάδα όταν είναι γηπεδούχος και όταν κι αυτή με την αξία της βρέθηκε στα προημιτελικά;

 

ΥΓ. Οι διασταυρώσεις με στενοχώρησαν προσωπικά, γιατί θα ήθελα να δω στον τελικό Βραζιλία – Γαλλία, όπως θα ήθελα να δω και την Ουρουγουάη. Αυτούς τους τρεις υποστηρίζω. Δεν θα με «χαλάσει» να προχωρήσουν κι άλλο το Βέλγιο, η Σουηδία και η Αγγλία. Παραδέχομαι τους Κροάτες, αλλά δεν τους «πάω». Οσο για τους Ρώσους δεν τους αντιπαθώ, απλά μ’ αφήνουν παγερά αδιάφορο.

X