ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Έλληνας αντιπρόσωπος στην ΕΕ: Αγωνιζόμαστε για τους δύο στρατιωτικούς

Έλληνας αντιπρόσωπος στην ΕΕ: Αγωνιζόμαστε για τους δύο στρατιωτικούς

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες»

 

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές περισσότερο από ένα μήνα, δίνει ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου.

 

 

 

 

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Euractiv.com, ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ υπενθυμίζει ότι κατά το παρελθόν παρόμοια περιστατικά θεωρούνταν υποθέσεις ρουτίνας και επιλύονταν άμεσα και χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ατυχές» το γεγονός ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε μια στιγμή που ασκείται έντονη κριτική σε ό,τι αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

 

Παράλληλα, δεν παραλείπει να εκφράσει τη διαφωνία του με τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί πολιτικοποίησης της υπόθεσης από την πλευρά της ΕΕ, παρατηρώντας ότι η «πολιτικοποίηση» προέκυψε ακριβώς ως αποτέλεσμα της προσπάθειας να συσχετιστεί το συγκεκριμένο θέμα με άλλες εντελώς ανόμοιες καταστάσεις.

 

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες και θα τηρήσει το διεθνές δίκαιο και τις πρακτικές όπως εξάλλου αρμόζει σε μια φίλη και σύμμαχο χώρα» επισημαίνει.

 

Ερωτηθείς για το εάν ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία και είναι υπαίτια για τις εντάσεις στο Αιγαίο, ο Έλληνας διπλωμάτης εξηγεί ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η Τουρκία είναι εκείνη που προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι οι ελληνικοί τίτλοι ιδιοκτησίας στα Ίμια είναι σαφείς και προκύπτουν από τις διεθνείς Συνθήκες.

 
 
 
 
 
 

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρέσβης επαναλαμβάνει ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αποτελεί «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας», στον βαθμό που εξακολουθεί να θεωρεί ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να παραμείνει η Τουρκία σταθερά προσδεδεμένη στο άρμα της ΕΕ.

 

«Μια Τουρκία που σέβεται το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική» καταλήγει.

X