ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο ελιγμός του παρατηρητή και η «πάσα» στην επιτροπή

Ο ελιγμός του παρατηρητή και η «πάσα» στην επιτροπή

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αρθρογραφεί για τον ορατό κίνδυνο του Ολυμπιακού να τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών

Eίναι ορατός ο κίνδυνος να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός με αφαίρεση βαθμών, είναι ορατός και ο κίνδυνος να παίξουν στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ τις κουμπάρες.

 

Ο δεύτερος παρατηρητής του αγώνα Ολυμπιακού – ΑΕΚ, ο Περικλής Λασκαράκης (στη φωτογραφία), τα έγραψε όπως τα έζησε και «καίει» στην κυριολεξία τον Ολυμπιακό, καθώς αυτός ήταν που ξυλοκοπήθηκε από «ανθρώπους» του Ολυμπιακού. Πλην, όμως, η έκθεσή του δεν είναι αυτή που κυρίως λαμβάνεται υπ’ όψιν. «Μετράει» περισσότερο η έκθεση του πρώτου παρατηρητή, του Θεμιστοκλή Βαλσαμή, ο οποίος αναφέρει ότι ο Λασκαράκης «δέχτηκε επίθεση από άτομα της γηπεδούχου ομάδας, οι οποίοι τον εξύβρισαν και τον απώθησαν». Δηλαδή, τα... μισοέγραψε.

 

Εστω όμως και μισογραμμένα, αρκούν για να επιβληθεί αυστηρή ποινή σε βάρος του Ολυμπιακού. Διότι  το άρθρο 29 «περί βίας» αναφέρει ότι για την άσκηση βίας κατά αξιωματούχου ενός αγώνα, αν υπαίτια είναι μια ομάδα, επιβάλλονται, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΟΣ, οι ποινές:

Α) Διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, Β) Διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, Γ) Αφαίρεσης έξι βαθμών και Δ) Υποβιβασμός ομάδας.

 

Αν τηρηθεί το γράμμα του κανονισμού, κάλλιστα μπορεί να επιβληθεί ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών, ακόμη και υποβιβασμού. Ομως, ο κανονισμός, όπως είδατε, αφήνει την πειθαρχική επιτροπή να κρίνει ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΟΣ.

 

Εδώ ακριβώς φαίνεται η σκοπιμότητα του πρώτου παρατηρητή, Βαλσαμή. Με τα μισογραμμένα, βοηθά την επιτροπή να κρίνει ότι δεν είναι βαρύ το παράπτωμα και έτσι να οδηγηθεί σε μία από τις πρώτες δύο «ελαφρές» ποινές.

 

Αντίθετα, αν έγραφε ό,τι και ο βοηθός του, ο Λασκαράκης, δηλαδή ότι δέχτηκε κλωτσιές, μπουνιές και φτυσίματα, τότε προφανώς θα υποχρεωνόταν η επιτροπή να οδηγηθεί τουλάχιστον στην απόφαση της αφαίρεσης βαθμών, αν όχι του υποβιβασμού...

 

Πολύ φοβάμαι ότι στην εκδίκαση της υπόθεσης θα παίξουν τις κουμπάρες και θα κρυφτούν πίσω από τα δάχτυλά τους. Το μόνο που μου δίνει ελπίδες είναι ότι η επιτροπή κάλεσε σε απολογία όχι μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά και τον Βαλσαμή, γεγονός που δείχνει ότι τα μέλη της πιστεύουν πως ο τύπος δεν έγραψε όλη την αλήθεια. Αν αυτή η κλήση δεν γίνεται απλά και μόνο για το θεαθήναι και αν αποδειχθεί ότι οι «αθλητικοί δικαστές» της ΕΠΟ είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν πιστά τη δικαιοσύνη, τότε, ναι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε αφαίρεση βαθμών από τον Ολυμπιακό. Και θα είναι μια απόφαση που θα γραφτεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως πρωτοφανές γεγονός, μολονότι αυτονόητο και φυσιολογικό όταν επρόκειτο να ευνοηθεί ο Ολυμπιακός...

X