ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Έλα μωρέ, ποιο Europa League και να ΄χαμε να λέγαμε

Έλα μωρέ, ποιο Europa League και να ΄χαμε να λέγαμε

Καλό θα είναι να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά την κατάσταση και γιατί όχι να την εκμεταλλευτούμε. Ώστε να μην τα χάσουμε όλα στο τέλος.

Μια που πλησιάζουν οι αγώνες των Play off του Europa League για τις τρεις ελληνικές ομάδες που έχουν απομείνει και επειδή ακόμη είμαστε στα όρια των… διακοπών και της κρεπάλης, ακούς πολλά όμορφα από έλληνες φιλάθλους.

 

Φυσικά, το χειρότερο είναι πως δεν λέγονται μεταξύ τυριού και αχλαδιού και μετά από κανά δυο ποτηράκια μπύρας. Λέγεται στα σοβαρά και με απόλυτη κατάνυξη. Είναι καταπληκτικός ο δρόμος που συχνά ισοπεδώνεται το Europa League ως θεσμός, από οπαδούς ομάδων, που είναι ζήτημα αν έχουν βρεθεί παραπάνω από μία ή δύο φορές πέραν των «32».

 

Λυπάμαι που θα το χαλάσω, αλλά καμία ελληνική ομάδα, δεν δικαιούται να υποτιμάει και πολύ δε περισσότερο να… μην ασχολείται, με έναν θεσμό, τον οποίο δεν έχουμε κατακτήσει ως χώρα ούτε μία φορά. Τι να κατακτήσουμε δηλαδή, που ούτε έξω από τελικό δεν περνάμε. Τι τελικό που… και προημιτελικά να φθάσει κάποια ελληνική ομάδα, θα πανηγυρίζει για άλλα πέντε χρόνια.

 

Δεν μπορώ αληθινά να μπω σε αυτό το σκεπτικό. Απλά μάλλον θα πρέπει να θυμίζουμε πράγματα. Αν για παράδειγμα έλεγε κάποιος σε έναν οπαδό της ΑΕΚ σήμερα ότι θα έμπαινε η ομάδα του σε ομίλους του Europa, θα πετούσε τη σκούφια του. Γιατί έχει να το νιώσει πολλά χρόνια τώρα. Πολύ περισσότερο πιθανώς ένας οπαδός του Ηρακλή ή του Άρη.

 

Αντίστοιχα, οι οπαδοί του ΠΑΣ ενθουσιάστηκαν από τα… προκριματικά. Γιατί δεν το είχαν νιώσει ποτέ. Καλό θα είναι, αυτοί που το έχουν, το διεκδικούν ή το ζούνε, να μην χρειαστεί να το χάσουν, για να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι.

 

Διότι με την κατρακύλα που έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο, το πιο πιθανό είναι πως θα βλέπουμε με τα κιάλια τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ίσως σιγά – σιγά θα πανηγυρίζουμε αν υπάρχει συμμετοχή και στους ομίλους του Europa League.

 

Πριν από μία δεκαετία και κάτι, οι τρεις της Αθήνας, θεωρούσαν… καθημερινότητα την συμμετοχή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα… θα εκλιπαρούσαν για μία τέτοια θέση, αλλά μάλλον δεν θα την βλέπουν ούτε στον ύπνο τους. Τότε υπήρχαν στιγμές που το έπαιζαν και βαριά πεπόνια. Μερικές φορές τα γήπεδα δεν ήταν καν γεμάτα!

 

Το Europa League, δίνει ακόμη τη δυνατότητα για μία αξιοπρεπή ευρωπαϊκή πορεία μίας ελληνικής ομάδας. Που παραδόξως, ουδέποτε έχει υπάρξει. Ακόμη και ο πρωταθλητής, βρίσκει κάθε χρόνο τρόπο να αποκλείεται και από εκεί, με οποιονδήποτε τρόπο.

 

Καλό θα είναι να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά την κατάσταση και γιατί όχι να την εκμεταλλευτούμε. Ώστε να μην τα χάσουμε όλα στο τέλος. Άσχετα αν στο ελληνικό ποδόσφαιρο… πιθανώς δεν αξίζει και κάτι πολύ καλύτερο.

X