ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

ΕΚΤΑΚΤΟ:Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία στο Σκοπιανό

ΕΚΤΑΚΤΟ:Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία στο Σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά

Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της FYROM ανακοίνωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

   

Αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά σημεία της συμφωνίας. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα που έχει συμφωνηθεί, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija, Republic of Northern Macedoniaς).

 

Ο διάλογος Τσίπρα- Παυλόπουλου

 

Τσίπρας: «Ήρθα λίγο ξαφνικά, τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος.

 

Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη.

 

Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Άρα θα πρεπει στο εξής η συμφωνία αυτή, που είναι καλή συμφωνία και θετική εξέλιξη και για τη χώρα και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες.

 

Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο της βουλής, ώστε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να γίνει με βάση το άρρθο 149 του κανονισμού ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία. Χρέος η νηφαλιότητα για μία συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα».

 

Παυλόπουλος: «Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη. Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξης τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας  για την Ευρώπη».

 

Protothema.gr

X