ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η εύφορη πεδιάδα της Ημαθίας και οι μυδοκαλλιέργειες

Η εύφορη πεδιάδα της Ημαθίας και οι μυδοκαλλιέργειες

Ο πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας της Ημαθίας

 Η εύφορη πεδιάδα της Ημαθίας, που διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα, παράγει υψηλής ποιότητας φρούτα, όπως μήλ, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα ενώ η ροδακινοκαλλιέργεια κατέχει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής ροδακίνων της χώρας.

 

Σημαντική είναι η παραγωγή κηπευτικών, με χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής τις ντομάτες Ριζωμάτων και τις πιπεριές Αγίου Γεωργίου. Στις ορεινές περιοχές παράγονται εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ο Μπάτζος, η Γραβιέρα Βέροιας, το Ανθότυρο, το Μανούρι κ.α.

 

Στο θαλάσσιο χώρο του Θερμαϊκού Κόλπου, μεταξύ της εκβολής του ποταμού Λουδία και του δέλτα του Αλιάκμονα, λειτουργούν πλωτές μονάδες καλλιέργειας μυδιών. Η συνολική ετήσια παραγωγή μυδιών ανέρχεται περίπου στις 5.300 τόνους βάσει της δυναμικότητας των μονάδων της ΠΕ Ημαθίας, κατατάσσοντας την, τρίτη πανελληνίως στην παραγωγή μυδιών.

 

Στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα του ευνοείται η καλλιέργεια μιας από τις ευγενέστερες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, του ξινόμαυρου σταφυλιού, από όπου παράγεται ένα κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα. Αποτέλεσμα αυτής της καλλιέργειας είναι η παραγωγή προϊόντων όπως το περίφημο «Ξινόμαυρο Νάουσας», το «Τσίπουρο Νάουσας», το «Ούζο Νάουσας», τα οποία είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης με διεθνή αναγνώριση και ισχυρό brand name.

 

Toπικά προϊόντα: κυνήγια, παραδοσιακές πίτε (π.χ. τσουκνιδόπιτα, πρασόπιτα, ριζόπιτα), κομπόστες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ρεβανί Βέροιας.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

X