ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Οι δομικές αλλαγές του Περέιρα και η… εύθραυστη ισορροπία

Οι δομικές αλλαγές του Περέιρα και η… εύθραυστη ισορροπία

Τι προβληματίζει και τι κάνει αισιόδοξο τον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή, που είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ορισμένες καινοτομίες

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

 

Τα διαιτητικά λάθη μπορεί να μην έχουν εκλείψει στο ελληνικό πρωτάθλημα, στις έξι πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Super League, όμως, ο δρόμος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική διαιτησία και το ποδοσφαιρικό «προϊόν» φαίνεται πως έχει αρχίσει να ανοίγει.

 

Και λέμε «φαίνεται» διότι, σίγουρα χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να πιστέψουν οι Έλληνες φίλαθλοι πως οι  διαιτητές -ανεξάρτητα από τα λάθη που κάνουν- θα αρχίζουν να σφυρίζουν ανεπηρέαστοι αυτό που βλέπουν. Εκείνο που απλά τις πρώτες αγωνιστικές δείχνει όμως να αλλάζει είναι η σχετική ισορροπία που υπάρχει στα διαιτητικά λάθη, τα οποία, πάντως, και πάλι δεν είναι και λίγα...

 

Οι ως τώρα «παραφωνίες»

 

Το πιο σημαντικό, που καθόρισε και το αποτέλεσμα, καταγράφηκε στον αγώνα της Λαμίας με την ΑΕΚ (4η αγωνιστική) με τον Βάτσιο να υποδεικνύει πέναλτι για μαρκάρισμα εκτός περιοχής και την Ενωση να κερδίζει. Υπήρξαν κι άλλα βέβαια που οδήγησαν σε αντίστοιχες παραπομπές διαιτητών (Κατσικογιάννης στο πρόσφατο Λάρισα-ΠΑΟΚ για μη υπόδειξη πέναλτι στο Μάτος, Αρετόπουλος στο Ολυμπιακός-Λάρισα, Παπαδόπουλος στο Κέρκυρα-Παναθηναϊκός κ.α.). Ο εδώ και τρεις μήνες αρχιδιαιτητής, Βίτορ Μέλο Περέιρα, που είναι και υπεύθυνος για τους ορισμούς, παρακολουθεί την πορεία των διαιτητών και δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την εικόνα αρκετών εξ αυτών.

 

Ανακοινώνει αλλαγές ο Περέιρα

 

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές, δομικού χαρακτήρα αρχικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις ανακατατάξεις στους πίνακες το περασμένο καλοκαίρι, δεν προτίθεται να αντικαταστήσει κάποιους (ίσως απλά προχωρήσει σε ορισμένες προσθήκες). Οι εξαγγελθείσες αλλαγές σε πρώτη φάση θα έχουν να κάνουν με την επιμόρφωση των διαιτητών, τα σεμινάρια, αλλά και την πολιτική στο θέμα των πληρωμών. Πάνω σε αυτό μάλιστα φέρεται πως έχει αποφασιστεί να διαιτητεύουν σε περισσότερα παιχνίδια (μείωση αριθμού διαιτητών), να μην παίζει πάνω από τρία παιχνίδια ένας διαιτητής σε αγώνα μίας ομάδας, αλλά και η προσθήκη έξτρα βοηθών σε ορισμένους αγώνες της Super League.

 

Συζητείται το θέμα των πληρωμών

 

Εννοείται πως ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι και η διευθέτηση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους διαιτητές  (θα συζητηθεί σήμερα στη Λίγκα με παρουσία εκπροσώπου της ΕΠΟ), καθώς δεν μπορούν να υπάρχουν απαιτήσεις όταν οι επαγγελματίες διαιτητές είναι απλήρωτοι. Αυτό προβληματίζει τον Περέιρα και θα ήθελε να λυθεί, ενώ σε πρόσφατη επιστολή τους προς τις Ενώσεις παραδέχθηκε πως «δεν είναι Μεσσίας», προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση των διαιτητών θα γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.

 

Μόνιμη… γκρίνια

 

Το ότι δεν ευνοείται κυρίως μία ομάδα, όπως δηλαδή συνέβαινε τα προηγούμενα  χρόνια, προσμετράται στα θετικά, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος. Η ισορροπία που πλέον υπάρχει απειλείται κυρίως από την «πίεση» που δέχεται ο Περέιρα από τον… Ολυμπιακό (πρόσφατα επισκέφθηκαν οι διοικούντες τα γραφεία της ΚΕΔ για να εκφράσουν τα… παράπονά τους), με τους ερυθρόλευκους να  γκρινιάζουν, βασικά μέσω του Σάββα Θεοδωρίδη. Ο αντιπρόεδρος του Πειραιωτών βέβαια ήταν αυτός που μέχρι πέρυσι έλεγε «να βάλουν λεφτά, να επενδύσουν και να αφήσουν τα οφσάιντ», όμως φέτος είναι ο πρώτος που δεν το τηρεί κάνοντας κάθε αγωνιστική και νέες δηλώσεις κατά της ΕΠΟ και της ΚΕΔ. Παρεμπιπτόντως, βάσει του πειθαρχικού κώδικα και του κώδικα δεοντολογίας διώκονται οι δυσμενείς δηλώσεις κατά αρχών και οργάνων κι αυτό ισχύει για όλους…

 

 

Τσίκινης:«Υπάρχει ισορροπία»

 

Ο Ηρακλής Τσίκινης, πρώην διαιτητής και νυν τεχνικός διευθυντής στην ομάδα των Τρικάλων κλήθηκε από τη «Μ» να σχολιάσει τις φετινές διαιτησίες, αλλά και το ότι τα λάθη -τουλάχιστον μέχρι τώρα- δεν είναι… μονόπλευρα. «Πιστεύω πως γίνονται εκατέρωθεν λάθη για τους μεγάλους και αυτό βοηθάει ώστε να υπάρχει μία ισορροπία και να μην ευνοείται ένας. Εχουν γίνει καλές διαιτησίες, είχαμε σίγουρα και κάποιες κακές. Το ζητούμενο είναι τα λάθη που γίνονται να μη δημιουργούν εντάσεις και να μη διαμορφώνουν ουσιαστικά τον πίνακα κατάταξης. Μέχρι τώρα δεν το έχουμε αυτό, υπάρχει μια ισορροπία».

 

«Να αφήσουν τις δηλώσεις»

 

Στο ερώτημα αν το λάθος του Βάτσιου στο Λαμία-ΑΕΚ ήταν ως τώρα το πλέον εξόφθαλμο και καθοριστικό, τόνισε: «Ήταν σίγουρα από τα πιο σοβαρά λάθη. Η διαιτησία ενός αγώνα είναι δύσκολη υπόθεση και μπορούν να συμβούν και τέτοια λάθη, όπως αυτό» και συμπλήρωσε για την παρουσία του Βίτορ Περέιρα: «Είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να ασχοληθεί ενεργά και να μπορέσει να προσφέρει αυτό που θέλει». Τέλος ως προς τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν επεσήμανε: «Πρέπει να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση κ εγρήγορση, να μπουν αυστηρά πλαίσια προστασίας των διαιτητών να πάψει να υπάρχει καθεστώς μη πληρωμής τους, να αφήσουν οι παράγοντες της δηλώσεις και να γίνει μια καλύτερη δομή αξιολόγησης και επαγγελματικής διαιτησίας».

 

X