ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Δεν είναι απλή παραμονή, είναι μάχη επιβίωσης στον ποδοσφαιρικό χάρτη

Δεν είναι απλή παραμονή, είναι μάχη επιβίωσης στον ποδοσφαιρικό χάρτη

Ο Χάρης Δημαράς αρθρογραφεί για τις ιδιαιτερότητες της φετινής Football League που εξελίσσεται σε αγώνα ζωής ή θανάτου

Η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση εμπεριέχει στην κυριολεξία της την ερμηνεία τη φράσης «όλα τα λεφτά» για τις ομάδες της Football League.

 

Τα πράγματα είναι απλά: Τερματίζεις στην πρώτη δεκάδα; Την επόμενη σεζόν αγωνίζεσαι στη Super League 2, με έσοδα 860.000 ευρώ! Αν αντίθετα είσαι από την 11η ως την 12η θέση, αγωνίζεσαι στη Football League (Γ’ Εθνική) με πολύ λιγότερα έσοδα (200.000 ευρώ), ενώ στην τελευταία τετράδα φτάνεις στα… τάρταρα της Δ’ Εθνικής.

 

Όλα αυτά τα χρήματα προκύπτουν από τηλεοπτικά τα οποία καλύπτονται κυρίως από την ΕΡΤ, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι θα έχει ανταποδοτικό όφελος στην οικονομία (νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερο ενδιαφέρον από θεατές και τηλεθεατές). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως δεν μιλάμε για μια απλή σωτηρία στην κατηγορία. Μιλάμε για το «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Διότι οι 860.000 ευρώ είναι φυσικά ικανές να δημιουργήσουν τελείως διαφορετικά δεδομένα στις ομάδες που θα τα λαμβάνουν, ούσες μάλιστα μόλις ένα σκαλί κάτω από τη Super League.

 

Φυσικά, κατ΄εμέ, αυτό το τεράστιο ποσό θα πρέπει να δημιουργεί και προϋποθέσεις συμμετοχής για τις ΠΑΕ σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα. Από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, μέχρι και τα οικονομικά δεδομένα. Και με σοβαρή επιτήρηση, αφού μιλάμε για τον προθάλαμο της Super League. Εδώ όμως θα μου πείτε άλλαξαν τον κανονισμό αδειοδοτήσεων στην πρώτη τη τάξει κατηγορία κατά το δοκούν και εν μια νυκτί...

 

Όσο για τις πρώτες δύο αγωνιστικές της Football League; Δείχνουν του λόγου το αληθές. Θα γίνει «χαμός» για μια θέση στον «ήλιο» της Super League 2 (πρώτη δεκάδα). Και εδώ θα παίξουν ρόλο και οι οικονομικές αντοχές του καθένα, καθώς οι αφαιρέσεις μπορεί να… πέφτουν βροχή από ένα σημείο και μετά. Ήδη άρχισαν και οι ενστάσεις... Όπως φυσικά και οι συμμαχίες (εφήμερες και σταθερές). 

 

Από τα φαβορί για την άνοδο φαίνεται πως βγαίνουν από το κάδρο τα Τρίκαλα (αν και νωρίς ακόμη) και η μάχη θα επικεντρωθεί μεταξύ τεσσάρων, Ηρακλή, Δόξας, Βόλου και Κέρκυρας, με περισσότερες πιθανότητες κατά την εκτίμησή μου στους δύο πρώτους. Ισχυρά αουτσάιντερ δεν βλέπω προς το παρόν να υπάρχουν. 

 

Όσο για τον Απόλλωνα; Το ηρωικό στοιχείο του… πάει. Η εμφάνιση με τα Τρίκαλα εμπεριείχε και πονηρή τακτική εκτός από πολύ πάθος. Μακριά από το περσινό «ελιτίστικο» στυλ με το οποίο αντιμετώπιζε η ομάδα αρκετά παιχνίδια. Τώρα, μάλλον ορμώμενοι και από τις δυσκολίες, σαν να… βάζουν περισσότερο τα πόδια τους στη φωτιά οι παίκτες.  Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στο 90λεπτο με τα Τρίκαλα.

Φυσικά και οι ελλείψεις στο ρόστερ «φωνάζουν». Και πρέπει να διορθωθούν άμεσα, διότι τραυματισμός σαν του Καλογέρη (ευχόμαστε να μην είναι πολύ σοβαρός) πονάνε διπλά όταν στηρίζεσαι σε 14-15 παίκτες.

X