ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας 2019–Τι πληρώνετε και πως θα το αποφύγετε

Χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας 2019–Τι πληρώνετε και πως θα το αποφύγετε

Ο μήνας Δεκέμβριος αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος για τους Έλληνες πολίτες που θα πρέπει να εξοφλήσουν μεταξύ άλλων και τα τέλη κυκλοφορίας

Ωστόσο φέτος παρά το γεγονός πως διάφορα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο από πέρυσι για δικαιότερα Τέλη Κυκλοφορίας όχι μόνο δεν τα μείωσαν αλλά με ένα πολύ έξυπνο τρόπο κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Ο λόγος είναι απλός καθώς στα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν την 31η Οκτωβρίου 2010 τα Τέλη Κυκλοφορίας πέραν του κυβισμού του κινητήρα υπολογίζονται και σύμφωνα με την ηλικία του.
Όπως πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τα αυτοκίνητα έχουν «μεγαλώσει» κατά ένα χρόνο οπότε τα Τέλη Κυκλοφορίας τους θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

 

Αντ΄αυτού το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην μειώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας των εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών που δικαίως θα έπρεπε να πληρώσουν χαμηλότερα Τέλη φέτος.

 

Το κόλπο στήθηκε έντεχνα καθώς οι ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρες έως 1.357 κ.εκ. πραγματικά πληρώνουν τα ίδια ποσά ανεξαρτήτως ηλικίας του οχήματος. Τα οχήματα με κινητήρες από 1.358 κ.εκ. και άνω όμως τα Τέλη Κυκλοφορίας αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του οχήματος.

 

Δηλαδή σε ένα ΙΧ με κινητήρα 1.400 κ.εκ. και 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/12/2000 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 225 ευρώ. Για το ίδιο όχημα με 1η Άδεια από 1/1/2001 έως 31/12/2005 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 240 ευρώ. Το ίδιο όχημα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2006 έως 31/10/2010 τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε 255 ευρώ.

 

Αντί λοιπόν το οικονομικό επιτελείο να αυξήσει τις ημερομηνίες κατά ένα έτος και να μειώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/12/2001, από 1/1/2002 έως 31/12/2006 και από 1/1/2007 έως 31/10/2010 αποφάσισε να διατηρήσει τα ίδια ποσοστά επιβάλλοντας άτυπα ένα νέο χαράτσι το οποίο βέβαια δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές οι οποίοι μένουν «ικανοποιημένοι» στο γεγονός ότι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά με πέρυσι!

 

Στην πραγματικότητα όμως έπρεπε να πληρώσουν λιγότερα λόγω αύξησης της ηλικίας του οχήματός τους…

 

Και να φανταστεί κανείς πως όσο μεγαλώνει ο κυβισμός του κινητήρα αυξάνονται ραγδαία και οι χρηματικές διαφορές που μπορεί να ανέλθουν έως και 150 ευρώ!

 

Χάος στις εφορίες αναμένεται και φέτοςΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει στις κατά τόπους εφορίες από άνεργους ή οικονομικά «χτυπημένους» ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι θα αναγκαστούν να τα θέσουν σε φορολογική ακινησία για να γλιτώσουν από τα πολύ υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και τα παράλογα τεκμήρια.

 

Όσοι αντέχουν οικονομικά να κινούν τα οχήματά τους θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εξοφλήσουν τα ποσά καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους πιστωθεί στο Taxinset ποσό ίσο με το διπλάσιο τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας των οχημάτων τους.


Ημερολογιακά η Δευτέρα 31η Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι η τελευταία ημέρα εξόφλησης και κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας αν δεν δοθεί παράταση ωστόσο είναι πολύ πιθανό το ΥΠΟΙΚ για να αποφύγει τις ουρές στις εφορίες και τα γνωστά προβλήματα να θέσει την καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης και κατάθεσης νωρίτερα δηλαδή την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά έντυπα από το Taxisnet.

 

Η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίαςΟι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet, όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη, και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

 

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gsis.gr. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη “Οχήματα”.

 

Ακολούθως έχετε δύο επιλογές:

1. Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς στο Taxisnet”:
Ο υπόχρεος πληκτρολογεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή και να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

 

2. Αν επιλέξετε “Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς Taxisnet”:
Αφού κλικάρετε την “ΕΙΣΟΔΟ”, θα μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική φόρμα όπου μπορείτε να αναγράψετε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας και επιλέγοντας “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” να βρείτε τα τέλη για το όχημα σας.
Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, θα πρέπει ο υπόχρεος να δώσει την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

 

Πηγή: newsauto.gr

X