ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Χαλκιδική: Η «μάνα» της μελισσοκομίας

Χαλκιδική: Η «μάνα» της μελισσοκομίας

Ο πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας της Χαλκιδικής

 Στην περιοχή της Χαλκιδικής παράγεται ποικιλία τοπικών υλικών, τα οποία προέρχονται είτε από τη γη είτε από τη θάλασσα. Στη Χαλκιδική παράγεται λάδι και ελιές ξεχωριστής γεύσης και ποιότητας. Οι ελιές της Χαλκιδικής έχουν καθιερωθεί ως μια από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως.Η Χαλκιδική είναι γνωστή ως η «μάνα της μελισσοκομίας».

 

Στο όρος Μελίτων από τους κρόκους και τα άνθη της κουμαριάς παράγεται το μέλι «Σίθων» που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα μέλια τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Το μοναδικής θρεπτικής αξίας και σπάνιο μέλι σουσούρας ή ερείκης παράγεται στην Αρναία.

 

Ξεχωριστό προϊόν της περιοχής είναι, επίσης, η Μουντοβίνα, το τσίπουρο των κτηνοτρόφων, που προέρχεται από την απόσταξη νερού όπου έχουν εμβαπτιστεί κερήθρες.

 

Ισχυρή είναι και η κτηνοτροφική παράδοση στην Χαλκιδική. Στην περιοχή παράγονται τυροκομικά προϊόντα όπως φέτα, αλλά και κατσικίσιο τυρί, άλμης, πανεράκι και γιαούρτι.

 

Σημαντική είναι η οινοπαραγωγή όπου γίνεται χρήση κάποιων από τις πιο εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες οιναμπέλου (Λημνιό, Ροδίτη, Αθήρη, Ασύρτικο). Χαρακτηριστικό προϊόν είναι το τσίπουρο. Από τη μεγάλη ποικιλία φρούτων που καλλιεργούνται, παράγονται παραδοσιακές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού της Χαλκιδικής.

 

Τοπικές νοστιμιές: λεμονάτη γίδα, κοτόπουλο με τραχανά, πασπαλάς, τσιρβιγίκι, ψήμα, κατσιαμάκα, μανιταρόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα και ρυζόπιτα.

 

Στις γλυκιές γεύσεις συγκαταλέγονται τα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, γιαούρτι με μέλι από το δάσος Χολομώντα, παραδοσιακό ραβανί Νικήτης, τσομπάνικο ρυζόγαλο.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

X