ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ο άξιος πρωταθλητής, η ηθική αυτουργία και η «αυτοκτονία» του Ιβάν

Ο άξιος πρωταθλητής, η ηθική αυτουργία και η «αυτοκτονία» του Ιβάν

Παγκόσμιο ρεκόρ πρωτοτυπίας οι ενέργειες του Κομίνη και του Ποντικη ενώ ο μόνος που δεν πειθάρχησε στην έκκληση του Σαββίδη ήταν ο ίδιος ο Σαββίδης

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας δούμε, συνοπτικά, τι ακριβώς έγινε προχθές το βράδυ στην Τούμπα, με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό:

 

1) Αγωνιστικά, ο ΠΑΟΚ είναι ο δίκαιος νικητής του ντέρμπι με την ΑΕΚ και η ομάδα που δίκαια βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας, μάλιστα, έναν αγώνα λιγότερο, το ματς με τον Ολυμπιακό, για το οποίο κακώς μηδενίστηκε, αντί να μηδενιστεί ο δραπέτης Ολυμπιακός του ηθοποιού Οσκαρ Γκαρθία. Αγωνιστικά, ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να είναι το υπ’ αριθμόν ένα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, καθώς, έχοντας έναν αγώνα λιγότερο, βρίσκεται στην πρώτη θέση με έναν βαθμό διαφορά από την ΑΕΚ.

 

2) Ηθικοί αυτουργοί όσων συνέβησαν προχθές στην Τούμπα, μετά το 89’, είναι ο Κομίνης και ο Ποντίκης. Συζήτησαν και αποφάσισαν να ακυρώσουν ένα γκολ, για το οποίο και οι δύο έτρεξαν προς τη σέντρα. Αυτή η βλακεία δεν έχει κανένα προηγούμενο στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά. Δύο ανίκανοι διαιτητές προκαλούν πανδαιμόνιο, για να αποδείξουν οι ίδιοι, δύο ώρες μετά, ότι άνευ λόγου το προκάλεσαν, αφού τελικά κατακύρωσαν το γκολ του Βαρέλα. Παγκόσμιο ρεκόρ πρωτοτυπίας και ανοησίας. Αυτοί και μόνο αυτοί είναι υπεύθυνοι για ό,τι επακολούθησε.

 

3) Οι αντιδράσεις παικτών, προπονητών και παραγόντων των ομάδων, αλλά και 28.000 ανθρώπων στις κερκίδες είναι φυσιολογικές, αναμενόμενες και συνηθισμένες σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Πρώτα διαμαρτύρονται οι παίκτες της ΑΕΚ, ύστερα του ΠΑΟΚ, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αποδοκιμάζουν τον Κομίνη, χωρίς ωστόσο να παρασυρθεί κανένας σε ακρότητες.

 

4) Ξαφνικά, συμβαίνει το αναπάντεχο. Εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο ο Ιβάν Σαββίδης. Διατάσσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ να αποχωρήσουν, ο Βιειρίνια γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον ΠΑΟΚ που τολμά να του πει «όχι», οι παίκτες παραμένουν στον αγωνιστικό χώρο και εκείνος κινείται απειλητικά προς τους διαιτητές και προς τον πάγκο της ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή, ο Μίχελ φτάνει δίπλα στον Κομίνη και του λέει στο αυτί «τελείωσες σήμερα». Κάπου εκεί, ω του θαύματος, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, αποφασίζει να βγάλει το μπουφάν του. Τώρα, όλοι μπορούν να δουν ότι έχει ένα πιστόλι στη ζώνη του. Τώρα, μπορούν να καταγράψουν τον ένοπλο Ιβάν οι τηλεοπτικές κάμερες, τώρα μπορούν να φωτογραφίσουν τον ένοπλο Ιβάν οι φωτορεπόρτερ, τώρα μπορούν να επικαλεστούν τρομοκρατία οι της ΑΕΚ και να προκαλέσουν τη διακοπή του αγώνα, με υπαίτιο τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο του ΠΑΟΚ.

 

 

Η τύχη αυτού του αγώνα και, εν πολλοίς, του ίδιου του φετινού Πρωταθλήματος θα κριθεί στις αίθουσες της λεγόμενης «αθλητικής δικαιοσύνης», που θα βασιστεί πάλι στους αστείους, όπως και οι ίδιοι οι δικαστές χαρακτηρίζουν, κανονισμούς. Αυτό είναι το ένα μέρος της ιστορίας που θα ακολουθήσει. Το άλλο είναι οι πιθανές συνέπειες από την αποκρουστική εικόνα του περιφερόμενου στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και ωρυόμενου Ιβάν Σαββίδη με το όπλο στη ζώνη. Αυτή την εικόνα υπάρχει ο κίνδυνος να την πληρώσουν ακριβά, σε όλα τα επίπεδα, τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Είναι τραγική ειρωνεία. Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Ιβάν Σαββίδης απηύθυνε έκκληση προς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που θα βρίσκονταν στις κερκίδες της Τούμπας, θέλοντας να αποτρέψει πιθανές παρεκτροπές. Και είπε: «Γίναμε όλοι μας μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εναντίον μας και το παραμικρό συμβάν. Σας καλώ όλους να γίνετε ασπίδα εναντίον οποιασδήποτε προβοκάτσιας και να θυμάστε: Η τιμή του ΠΑΟΚ είναι στα χέρια μας και η δύναμή μας δεν είναι μόνο στην ενότητα, αλλά και στην ικανότητα να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, αποκλείοντας ενέργειες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της ομάδας μας…»

 

28.000 απέφυγαν ακόμη και το παραμικρό συμβάν, 28.000 άνθρωποι έλεγξαν τα συναισθήματά τους, 28.000 άνθρωποι δεν παρασύρθηκαν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του ΠΑΟΚ, ένας όμως δεν πειθάρχησε στην έκκληση του Ιβάν Σαββίδη. Και ήταν ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης. 1000 φορές κρίμα. Γιατί και μόνο το γεγονός ότι προσφέρει απλόχερα την αφορμή σε όλους τους εχθρούς να επιτεθούν εναντίον του ίδιου και του ΠΑΟΚ συνιστά «αυτοκτονία».

 

YΓ. Εννοείται ότι η κυβέρνηση, με την επ’ αόριστον διακοπή του Πρωταθλήματος παίρνει μια ακόμη αστεία, ανούσια και αναποτελεσματική απόφαση, όντας αδύναμη, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να επιβάλει την πραγματική κάθαρση στο ποδόσφαιρο, με ριζοσπαστικά μέτρα, στα πρότυπα των προηγμένων ποδοσφαιρικά – και όχι μόνο – χωρών.

X