ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου πλήττεται από τους νόμους λάστιχο

Η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου πλήττεται από τους νόμους λάστιχο

Ο Βασιλής Μάστορας αρθρογραφεί με θέμα την αδειοδότηση και το πως λειτουργεί στον ελληνικό χώρο

Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο μοιάζει να κυνηγάει την ουρά του στην υπόθεση της αδειοδότησης των ΠΑΕ. Γιατί η ΟΥΕΦΑ πήρε την απόφαση να αδειοδοτούνται οι επαγγελματικές ομάδες; Για να υπάρχει ένα μέσο πίεσης για το νοικοκύρεμα τους και όχι απλώς για να δυσκολέψει τη ζωή τους.

 

Οι εγχώριες ΠΑΕ όμως αντί να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα του μέτρου κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ακόμα και με παρατυπίες, για να πάρουν την άδεια.  Υπάρχουν περιπτώσεις που προκαλούν θυμηδία Όπως αυτές κάποιων παικτών που προσκόμιζαν βεβαίωση πληρωμής από ομάδες και μετά έκαναν προσφυγές! Η ιστορία των αδειοδοτήσεων είναι γραμμένη με δεκάδες καταγγελίες επί καταγγελιών για ανισονομία, παρεμβάσεις και αρκετά άλλα ευτράπελα.

 

Στην ουσία οι εγχώριες ομάδες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια προσπαθώντας να βρουν τρόπους να αδειοδοτηθούν χωρίς να ακολουθούν πιστά τους κανόνες και ελάχιστη στη λογική να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους.

 

Και επειδή η ΟΥΕΦΑ δεν αστειεύεται μετά τον διασυρμό της Ελλάδας με τον Πανιώνιο, υποχρέωσε την ΕΠΟ να διαχωρίσει την ευρωπαϊκή από την εγχώρια άδεια, ασκώντας μάλιστα η ίδια την εποπτεία των ομάδων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

 

Πόσο αναξιόπιστο είναι το εγχώριο πλαίσιο αδειοδότηση; Αρκεί να αναφέρω ότι οι άνθρωποι της ΟΥΕΦΑ διαπίστωσαν πως από τις 20 προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες η Ελλάδα έχει τα πιο ελαστικά κριτήρια! Και επειδή ως γνωστό οι νόμοι στην Ελλάδα έχουν… ελαστικότητα, κάθε χρόνο αλλάζει το πλαίσιο για την αδειοδοτήσεις. Με ποιο κριτήριο;

 

Συνήθως επιλεκτικά προκειμένου να προστατευθούν οι συστημικές ομάδες. Αρχικώς εφαρμόστηκε η ποινή του περιορισμού των μεταγραφών και το επόμενο βήμα ήταν ο υποβιβασμός της ομάδας που δεν θα πάρει άδεια γιατί δεν θα τηρεί τα οικονομικά κριτήρια. Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη νέα αγωνιστική περίοδο να θεσπιστεί η ποινή του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν θα πάρουν άδεια, για οποιοδήποτε λόγο.

 

Αντί αυτού φημολογείται ότι «ζυμώνεται» από την ΕΠΟ η αλλαγή του κανονισμού με πρόταση οι μη αδειοδοτούμενες ομάδες να τιμωρούνται μόνο με αφαίρεση βαθμών! Κι άντε τώρα να πεισθεί ο μέσος φίλαθλος ότι αυτή η απόφαση δεν θα είναι φωτογραφική για τον Παναθηναϊκό.

Focus

Αν ένα Πανεπιστήμιο που ασχολείται με το αθλητικό management ζητήσει στοιχεία για την προσέλευση των φιλάθλων του Αρη στους φετινούς εντός έδρας αγώνες της ομάδας θα πάρει αξιόπιστους αριθμούς από την ΠΑΕ; Ή τουλάχιστον από τον Α.Σ. που έχει έννομο συμφέρον λόγω των ποσοστών που δικαιούται; 

X