ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η αξιοποίηση του VAR και ο ανθρώπινος παράγοντας

Η αξιοποίηση του VAR και ο ανθρώπινος παράγοντας

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί για τη ρητορική του Φούσεκ προς τους Ελληνες διαιτητές που αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό χαρτί

 

Σε έξι ημέρες ξεκινάει το Πρωτάθλημα της Super League 1 με συμπαραστάτη των διαιτητών το πολυσυζητημένο VAR. To αν θα έχουν το πρόσθετο “εργαλείο” στη διάθεση τους οι διαιτητές από την πρώτη αγωνιστική δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση πού θα πάει θα ξεκινήσει η λειτουργία του.

 

Η χρησιμότητα του είναι αυτονόητη, γι’ αυτό άλλωστε το καθιέρωσε η FIFA/UEFA. Αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί πανάκεια για διαιτητικές αποφάσεις 50-50 καθώς και πάλι θα υπάρχει παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα μέχρι την τελική απόφαση. Κι αν πριν την εποχή του VAR οι αντιδράσεις για τις αποφάσεις των διαιτητών επιδέχονταν ενστάσεις, λόγω του ότι η ταχύτητα εξέλιξης μίας φάσης οδηγούσε πολλές φορές στο ανθρώπινο διαιτητικό λάθος, πλέον θα είναι περισσότερο φανερές οι προθέσεις των διαιτητών που θα αδικούν ομάδες παρότι θα έχουν τη βοήθεια του VAR.

 

Στο σεμινάριο των διαιτητών της Super League 1 στο Καρπενήσι ήταν παρών από την Παρασκευή ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA/UEFA, Πετρ Φούσεκ.
Ο Τσέχος αξιωματούχος μίλησε στους διαιτητές για την κατάσταση της ελληνικής διαιτησίας, τον καταρτισμό των πινάκων, αλλά και τους ορισμούς των αλλοδαπών ρέφερι.

 

Και έκανε τοποθετήσεις του τύπου ότι «οι πίνακες εξαρτώνται μόνο από την επιτροπή διαιτησίας και κανέναν άλλον» και ότι οι Ελληνες διαιτητές θα πρέπει να πεισμώσουν, να γίνουν καλύτεροι “ώστε να σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές”. Ο κ. Φούσεκ είχε λόγους να κάνει αυτή την επικοινωνιακή κίνηση, αλλά το ερώτημα παραμένει: τι κέρδισε το ελληνικό ποδόσφαιρο από το διετές καπέλωμα της ΕΠΟ; Στην ουσία τίποτε. Η καχυποψία απέναντι στους Ελληνες διαιτητές παραμένει και οι ξένοι που διευθύνουν εγχώριους αγώνες κάνουν λάθη απλώς αποπνέουν μεγαλύτερο σεβασμό.

 

Το θέμα της βίας βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων και η ανάπτυξη για τις περισσότερες ομάδες είναι μία πονεμένη ιστορία. Οπότε προς τι τόσος θόρυβος; Προφανώς γιατί όταν σηκώνεται σκόνη σκεπάζονται τα προβλήματα. Περισσότερο μάλιστα όταν πείθεις ότι η σκόνη που σηκώνουν FIFA/UEFA είναι… χρυσόσκονη.

 

 

Οι ευθύνες στον κ. Μπύρο για ό,τι γίνει στη Δόξα Δράμας

 


Η Δόξα Δράμας είναι ένας από τους υγιέστερους αθλητικούς οργανισμούς της πρώην Football League και νυν Super League 2. Αυτό οφείλεται στη μέχρι τώρα συνέπεια του ιδιοκτήτη Γιάννης Μπύρου, ο οποίος ξόδεψε πολλά και πέτυχε λίγα με την ομάδα των “Μαυραετών”. Ενδεικτικό της αναποτελεσματικής πολιτικής του αποτελεί ότι στα χρόνια που διοικεί την Δόξα δεν κατάφερε να την προβιβάσει βαθμολογικά στην επόμενη κατηγορία, αφού και η άνοδος της από τη Γ’ Εθνική στη Football League έγινε με… καραμπόλα. Το ότι ξόδεψε πολλά ως διοικητικός ηγέτης της Δόξας οφείλεται στον παρορμητικό του χαρακτήρα και την απειρία του στη διοίκηση μίας ΠΑΕ. Οπότε το κόστος των λαθών του είναι δίκαιο και ηθικό να το πληρώσει ο ίδιος.


Τα τρία τελευταία καλοκαίρια ο κ. Μπύρος δηλώνει αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη Δόξα. Ο τρόπος όμως που το κάνει δεν πείθει κανέναν και θυμίζει την παροιμία του βοσκού με τον λύκο.


Η πολιτική που ακολουθεί στοιχίζει στην Δόξα γιατί προετοιμάζεται μέσα σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος μέχρι στιγμής. Ο κ. Μπύρος αφού έπεισε, με τα όσα προηγήθηκαν και τον τελευταίο φίλο της Δόξας, ότι δεν σκοπεύει να φύγει από την ομάδα και ότι απλώς επιχειρεί να δημιουργήσει άλλοθι για μία ακόμη πιθανή αποτυχία, θα “χτίσει” μία ομάδα χαμηλού μπάτζετ οπότε και χαμηλών προσδοκιών. Αν έτσι πιστεύει ότι θα συνεχίσει να είναι ωφέλιμος για την ιστορική ομάδα που συσπειρώνει δίπλα της χιλιάδες φίλους της, κάνει μεγάλο λάθος. Η Δόξα έχει τη δυναμική να βρει τον δρόμο της, αρκεί να αποφασίσει να παραδώσει τα κλειδιά. Και από τη στιγμή που θα πάει σπίτι του, γιατί όπως υποστηρίζει δεν έχει άλλο μπάτζετ για την ομάδα, όποιοι αναλάβουν θα είναι και οι υπεύθυνοι για το μέλλον της ομάδας. Αντίθετα όσο παραμένει ο κ. Μπύρος και βυθίζει την ομάδα στην αβεβαιότητα θα είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα. Και αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί καλά.

 

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (18/8)

X