ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

N' Kολό Καντέ: Από τα προάστια του Παρισιού στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο

N' Kολό Καντέ: Από τα προάστια του Παρισιού στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο

Από τα προάστια του Παρισιού με τη φανέλα της Μπουλόν, στη Νορμανδία με τη φανέλα της Καέν και έπειτα στην Premier League .

Από τα προάστια του Παρισιού με τη φανέλα της Μπουλόν, στη Νορμανδία με τη φανέλα της Καέν και έπειτα στην Premier League. Πρώτο πέρασμα του από τη Γηραιά Αλβιόνα ήταν από το Λέστερ με τη φανέλα της τοπικής ομάδας, με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής και πλέον βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρου του Λονδίνου και φοράει τη φανέλα της Τσέλσι.

 

Η Ζενές Σπορτίβ ντε Σουρεσνές είναι ένα ερασιτεχνικό σωματείο που πιθανότατα δεν το γνωρίζετε! Ούτε εμείς! Βρίσκεται στην 9η κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου και η αναφορά μας σε αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι εκεί ξεκίνησε την καριέρα του ο Ν΄Κολό Καντέ. Ο Γάλλος αμυντικός μέσος ετοιμάζεται να κατακτήσει δύο διαδοχικά πρωταθλήματα με διαφορετικές ομάδες στην Αγγλία, κάτι που είχε κάνει μόνο ο Ερικ Καντονά το 1993.

 

«Όταν πρωτοήρθε σε εμάς είχε το μισό μέγεθος από τους υπόλοιπους παίκτες. Ηταν μικροσκοπικός και τους ξεπερνούσε αλλά άρχισε να παίζει δίπλα σε παίκτες που ήταν μεγαλύτεροι από αυτόν» τόνισε ο πρόεδρος της πρώτης ομάδας του Γάλλου.

 

Δεν μιλούσε πολύ σαν παιδί

 

Οι γονείς του Καντέ έφτασαν στο Παρίσι από το Μάλι το 1980 και ο Ν΄Κολό μεγάλωσε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το προπονητικό κέντρο της Σουρεσνές. Ο πρόεδρος Βιλλέ αποκάλυψε ότι σαν παιδί ο Καντέ δεν μιλούσε. «Του μιλούσε ο γυμναστής της ομάδας, του δίναμε συμβουλές αλλά ποτέ δεν ξέραμε αν μας άκουγε, καθώς ποτέ δεν απαντούσε.

 

Πολλές ομάδες μέχρι και την ηλικία των 15 ετών τον απέρριψαν με την δικαιολογία ότι έχουν και άλλες σαν κι αυτόν. Μεταξύ άλλων οι Λοριάν, Ρεν, Σοσό που πιθανότατα τώρα θα το έχουν μετανιώσει. Στη Γαλλία πάντα ψάχνουν παίκτες με δύναμη, ειδικά νεαρούς.

 

Η ευκαιρία της Μπουλόν και το… σκουτεράκι

 

Ο Καντέ έλεγε ότι αν δεν είμαι αυτού του επιπέδου, λογικό να μην με επιλέγουν. Δεν ήταν όμως έτσι. Οι συνεχείς αρνήσεις των ομάδων να τον αποκτήσουν τον έκαναν πιο δυνατό και στα 19 του πήρε μεταγραφή στη Μπουλόν, ομάδα προαστίου του Παρισιού.

 

Ηταν ένα νεαρός παίκτης σε μια ομάδα της 2ης κατηγορίας της Γαλλίας που πάλευε για την παραμονή της. Τελικά η Μπουλόν έπεσε στην 3η κατηγορία και έτσι ο Καντέ κατάφερε να πάρει συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Πήγαινε στην προπόνηση με τα πόδια ή με ένα σκουτεράκι. Όταν το συνειδητοποίησαν αυτό οι συμπαίκτες του, τον προέτρεψαν να τον πηγαίνουν αυτοί στην προπόνηση.

 

Το όνειρό του: Ενα Ρενό Κλιό

 

Οι εμφανίσεις του με την Μπουλόν του έδωσαν το διαβατήριο για τη μεταγραφή στην Καέν, που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Εκεί δεν χρειαζόταν το σκούτερ, πήρε ένα Ρενό Κλιό που ήταν το όνειρό του, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Σουρεσνές, Βιλλέ. Η Καέν ανέβηκε στη πρώτη κατηγορία και ο Καντέ άρχισε να τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Όταν αρχίσαν να έρχεται ο Τύπος και οι τηλεοπτικοί σταθμοί για να του πάρουν συνέντευξη, δεν δεχόταν. Ηταν τόσο μετρημένος που έλεγε πως δεν έχει καταφέρει ακόμη κάτι. Ακόμη και τώρα που είναι ένα βήμα πριν το δεύτερο του πρωτάθλημα στην Αγγλία, θα πει «δεν είμαι ο καλύτερος, υπάρχουν πάντα καλύτεροι παίκτες από μένα», σύμφωνα με τον Βιλλέ.

 

Στην Τσέλσι αναβάθμισε το όχημα του, αγοράζοντας ένα λευκό Μίνι Κούπερ. Ο πρόεδρος της ομάδας που τον ανέδειξε αναρωτιέται «Και τι οδηγούν οι συμπαίκτες του με τις 500.000 ευρώ την εβδομάδα που βγάζουν; Φεράρι, Λαμποργκίνι, Ρολς Ρόις. Εκείνος παραμένει όμως ταπεινός».

 

Ταπεινός και δουλευταράς

 

Ο Καντέ είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει μάθει να δουλεύει χωρίς να λέει πολλά, και ακόμη και να μην κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της Premier League δεν θα το εκφράσει. Απλά θα δυσανασχετήσει. Δεν είναι από αυτούς τους παίκτες που θα βάλει κάποιον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων για να τον προωθήσει και να βελτιώσει την εικόνα του. Μιλάει μέσα στο γήπεδο και για αυτό τον απέκτησαν όλες οι ομάδες του μέχρι στιγμής. Και εκείνος το ανταποδίδει.

X