ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η απεργία για τα εκατομμύρια του Ρονάλντο

Η απεργία για τα εκατομμύρια του Ρονάλντο

Ο Γιώργος Μπούζος αρθρογραφεί και σχολιάζει της στάση των εργαζομένων της FIAT, μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Ρονάλντο στη Γιουβέντους

Ο Ρονάλντο από τη Ρεάλ, μέσω Καλαμάτας, πήγε στη Γιουβέντους. Η Ρεάλ πήρε 110.000.000 ευρώ και ο Πορτογάλος σταρ θα πάρει 30.000.000 ευρώ το χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η μεταγραφή έκανε πάταγο, κέρδισε πρωτοσέλιδα, σκόρπισε ενθουσιασμό στο Τορίνο, αλλά και προκάλεσε απεργία των εργαζομένων στη FIAT που με τη Γιουβέντους αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

 

Η ανακοίνωση των εργαζομένων, μεταξύ των άλλων αναφέρει τα εξής: «Αντιμέτωποι με τόση ενοχή δεν μπορούμε από το να προχωρήσουμε σε απεργία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν για χρόνια να κάνουν τεράστιες οικονομικές θυσίες η ίδια η εταιρία αποφασίζει να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή. Μας λένε ότι η στιγμή είναι δύσκολη. Και ενώ οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους σφίγγουν όλο και περισσότερο τις ζώνες τους, η εταιρία αποφασίζει να επενδύσει πολλά χρήματα σε μόνο έναν άνθρωπο! Είναι εντάξει; Είναι φυσιολογικό για ένα άτομο να κερδίζει εκατομμύρια και χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν έως τα μέσα του μήνα;».

 

Έτσι καταλήγει η πρώτη παράγραφος της ανακοίνωσης και η κάθε απάντηση είναι δεκτή. Ίσως είχε ενδιαφέρον να απαντήσει ο ίδιος ο Ρονάλντο για να μάθουμε τον τρόπο που σκέφτεται. Το σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο ανήκει στην ελεύθερη αγορά. Επενδύεις και περιμένεις να κεφαλαιοποιήσεις τα κέρδη. Η Γιουβέντους περιμένει από τον Πορτογάλο να ανέβει επίπεδο αγωνιστικά και να κερδίσει χορηγίες και νέες πηγές εσόδων. Θα τα βγάλει τα λεφτά της; Κανείς δεν ξέρει.

 

Το σίγουρο είναι ότι ο Ρονάλντο των ρεκόρ τα αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Αν το πρότζεκτ προχωρήσει ή όχι, δεν είναι δική του υπόθεση. Αφορά τους Ιταλούς και τη Γιουβέντους.

 

Όπως είναι σίγουρο ότι αν η FIAT γινόταν κάτι αντίστοιχο του Ρονάλντο στη βιομηχανία της αυτοκίνησης σήμερα οι εργαζόμενοι της δεν έκαναν απεργία ούτε θα διαμαρτυρόταν για τους χαμηλούς μισθούς τους. Ο καθένας στο τέλος της ημέρας παίρνει αυτό που του αξίζει. Είτε πρόκειται για τον Ρονάλντο είτε για τη FIAT.

 

X