ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Ανεξίτηλη η «σφραγίδα» του Σάουθγκεϊτ στην Αγγλία

Ανεξίτηλη η «σφραγίδα» του Σάουθγκεϊτ στην Αγγλία

Πέτυχε κάτι το οποίο φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο και δημιουργεί τις βάσεις για ακόμη καλύτερες ημέρες

Η παρουσία της Αγγλίας στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ένα απρόσμενο αποτέλεσμα.

 

Επειδή όμως στο ποδόσφαιρο λίγα πράγματα «χτίζονται» πάνω στον παράγοντα τύχη, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Αγγλία θερίζει αυτό που έσπειρε πριν από 19 μήνες ο προπονητής  Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Η Αγγλία πέτυχε πολλά περισσότερα απ’ όσα περίμενε και o πιο αισιόδοξος υποστηρικτής της, που είχε «βουτηχτεί» στην απογοήτευση με τα όσα βίωσε το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα τα προηγούμενα 28 χρόνια.

 

Ποιο ήταν το εγχείρημα του Σάουθγκεϊτ; Προφανώς μελέτησε τις αποτυχίες της Αγγλίας και αντιλήφθηκε ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας. Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του παρελθόντος με τις βαθιές μπαλιές από την άμυνα με στόχο τους επιθετικούς έμοιαζε με μία ξεπερασμένη συνταγή. Τι απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο; Μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας, ορθολογισμό στην ανάπτυξη και λιγότερη δύναμη.

 

Eίναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 12% των επιθετικών προσπαθειών των Αγγλων είχαν αφετηρία τις βαθιές μπαλιές από την άμυνα, ενώ η Αγγλία είχε 54,2% κατοχή της μπάλας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο κόουτς της Εθνικής  «πέταξε» το ξεπερασμένο 4-4-2 ή το 4-2-3-1 σχήματα που ακολουθούσε στην προκριματική φάση και επέλεξε το 3-5-2 και όλες τις σχετικές του παραλλαγές.  Σχήμα το οποίο υπηρέτησε σ’ όλο το διάστημα της προετοιμασίας, παρά τις όποιες αντιδράσεις υπήρχαν.

 

Ο Σάουθγκεϊτ προβληματίστηκε όσο έπρεπε ώστε η Εθνική ομάδα της Αγγλίας να δημιουργήσει την έκπληξη στη Ρωσία και δεν έχασε. Επέλεξε κορμό παικτών από δύο ομάδες (Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι). Παρά τις πιέσεις ο 48χρονος προπονητής ακολούθησε πιστά τον αρχικό του προγραμματισμό που είχε ένα κεντρικό άξονα: την επένδυση πάνω σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν επιθυμία για διάκριση και δεν ήταν κορεσμένοι από τις επιτυχίες των συλλόγων τους. Κατάφερε να κάνει τις παθογένειες των άλλων ομάδων αρετές για την Αγγλία, δουλεύοντας με φανατισμό μέχρι να πεισθεί για τη χημεία των ποδοσφαιριστών του.

 

Είτε γιατί ο Σάουθγεϊτ είχε να χάσει λίγα και να κερδίσει πολλά αν η ομάδα κατάφερνε να ανατρέψει τα προγνωστικά, πήρε όλα τα ρίσκα και επιχείρησε πράγματα κόντρα στην αγωνιστική ποδοσφαιρική παράδοση της Εθνικής Αγγλίας. Εβαλε χαμηλά τον πήχη «να προκριθούμε στη δεύτερη φάση και βλέπουμε», δήλωνε και δεν φόρτωσε τους παίκτες με περίσσιο άγχος.

 

Eγινε η Αγγλία μία ομάδα η οποία προκαλεί θαυμασμό; Φυσικά και όχι. Πέτυχε κάτι το οποίο φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο και δημιουργεί τις βάσεις για ακόμη καλύτερες ημέρες. Ισως παίζει λιγότερο καλά από τις υπόλοιπες τρεις ομάδες που συμμετέχουν στους ημιτελικούς. Είναι όμως μία ομάδα που διεκδικεί με φανατισμό και απαιτήσεις υψηλούς στόχους. Το αν έχει τις δυνατότητες να τους πετύχει ή αν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη από τα όσα έκανε, χρειάζονται κι άλλα τεστ για να απαντηθεί το ερώτημα. Το αυριανό κόντρα στην Κροατία είναι ένα τέτοιο, γιατί η δίψα για διάκριση και ο νεανικός ενθουσιασμός πολλές φορές δεν αρκούν για να κατακτηθεί το τρόπαιο σ’ ένα Μουντιάλ.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως η Αγγλία δικαιούται να αισθάνεται ικανοποίηση όχι απλώς για τα όσα πέτυχε, αλλά για το κερδισμένο στοίχημα του Σάουθγκεϊτ.

 

 FOCUS  

 Η πρόταση του Γιώργου Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών βάζει κανόνες, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Οι νοικοκύρηδες παράγοντες θα απολαμβάνουν τα bonus της συνέπειας τους και οι υπόλοιποι θα βρεθούν στον… φυσικό τους χώρο.  

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (10/7)

X