ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Οι αναλύσεις του ποδοσφαίρου και η ουσία του πράγματος

Οι αναλύσεις του ποδοσφαίρου και η ουσία του πράγματος

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί και μιλάει περί...ποδοσφαιρικού προγραμματισμού

Είναι μυστήριο η προσπάθεια μίας ποδοσφαιρικής ομάδας ή o τρόπος διοίκησης της; Προσωπικά πιστεύω ότι στο ποδόσφαιρο η απλή λογική πολλές φορές δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία μπορεί να βασανίζουν χιλιάδες ανθρώπους.

 

Ο προπονητής σχεδιάζει την ομάδα με την ίδια αγωνία που έχει ο ζωγράφος μπροστά στον λευκό καμβά και ο στιχουργός μπροστά στο άψυχο χαρτί. Και οι τρεις τη στιγμή της δημιουργίας προσεγγίζουν θεωρητικά το θέμα της αποδοχής και της επιτυχίας τού έργου τους. Η διαφορά είναι ότι μία αποτυχία ενός καλλιτέχνη ή ενός ανθρώπου τού πνεύματος αγγίζει μόνο τον ίδιο. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι αποφάσεις των προπονητών ή οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών κρίνονται από χιλιάδες ανθρώπους. Χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ή την ψυχική ηρεμία. Αρα είναι διαφορετικό το αποτύπωμα των επιλογών τους.

 

Το χειρότερο είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα στα ομαδικά αθλήματα διαμορφώνεται εκτός από το ταλέντο των ποδοσφαιριστών και από πολλούς εξωγενείς παράγοντες. Το σίγουρο όμως είναι ότι η ηρεμία στα αποδυτήρια, η αγωνιστική διάθεση των παικτών και η απλή ποδοσφαιρική λογική μπορεί να αποτελέσoυν το ασφαλές μονοπάτι προς την επιτυχία. Αλλωστε εκείνοι οι οποίοι έχουν φάει τα γήπεδα με το κουτάλι και έχουν διακρίσεις σε υψηλό επίπεδο κάτι περισσότερο ξέρουν. Και οι ατάκες που έχει πει ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόϊφ ίσως αποτελούν ένα καλό αλφαβητάρι για τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η ποδοσφαιρική λογική.

 

Είπε λοιπόν ο «ιπτάμενος Ολλανδός»:

* «Γιατί δεν μπορούμε να κερδίσουμε μια πλουσιότερη ομάδα; Δεν έχω δει ποτέ ένα σάκο με λεφτά να σκοράρει».

* «Διάλεξε τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο στη θέση τους και στο τέλος θα έχεις 11 πολύ δυνατές μονάδες, αλλά όχι δυνατή ενδεκάδα».

* «Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι απλό, το να παίξεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο απ’ όλα».

 

Προσυπογράφω με φανατισμό και τις τρεις απόψεις του Κρόϊφ οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία προβληματισμού.

 

FOCUS

 

Στο μπάσκετ του Αρη υπάρχει μεγάλη ένταση. Τόση που έχει… ξεφύγει από τα αποδυτήρια και γίνεται αντικείμενο συζητήσεων με πιπεράτες ατάκες. Εάν μάλιστα υπήρχαν και χρήματα στο ταμείο οι εξελίξεις θα ήταν καταιγιστικές και εντυπωσιακές.

X