ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

«Αλωνίζουν» οι ξένοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο

«Αλωνίζουν» οι ξένοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Βασίλης Μάστορας αρθρογραφεί και σχολιάζει την «ξένη» εποπτεία στην οποία βρίσκονται η ΕΠΟ και η ΚΕΔ

Δεν είναι μυστικό ότι όλος ο καβγάς για την αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΟ είχε ένα ζητούμενο: τον έλεγχο της διαιτησίας. Είχε σχεδόν γίνει νόμος του κράτους, ότι η ΠΑΕ που πετυχαίνει να εκλέγει διοίκηση της επιρροής της έχει και τον έλεγχο της διαιτησίας. Η εξίσωση ήταν απλή: η ΕΠΟ όριζε τους αρχιδιαιτητές της ΚΕΔ και οι τελευταίοι φρόντιζαν για την παρουσία στους πίνακες διαιτητών προθύμων να υπηρετήσουν την… εξουσία.

 

Αυτό συνέβαινε περίπου 20 χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα. Η προσπάθεια αλλαγής στη διοίκηση της ΕΠΟ είχε ως στόχο να αλλάξει αυτό το καθεστώς και στην χειρότερη περίπτωση τα σφυρίγματα να είναι μοιρασμένα για τους μεγάλους. Λίγο πολύ το εγχείρημα πέτυχε φέτος. Γι’ αυτό υπήρξε μεγαλύτερος ανταγωνισμός, αλλά όχι και καλύτερο θέαμα. Οι γκρίνιες όμως και πάλι δεν σταμάτησαν. Είτε για επικοινωνιακούς λόγους, είτε γιατί ο Ολυμπιακός ξεβολεύτηκε, χάλασε πολλές φορές τον κόσμο με αφορμή τα διαιτητικά λάθη. Αυτά δηλαδή τα οποία τον έχριζαν Πρωταθλητή όλα τα προηγούμενα χρόνια. FIFA/UEFA που ήξεραν τον καβγά που γίνεται για τη διαιτησία, έβαλαν τοποτηρητή τον Περέϊρα. Και σα να μην έφτασε αυτό στο σχήμα των αρχιδιατητών μπαίνει και τρίτος ξένος. Στην ουσία η εξέλιξη εξυπηρετεί τον Ολυμπιακό ο οποίος ζητούσε τους τρεις ξένους αρχιδιαιτητές, από τη στιγμή που άλλαξε η διοίκηση της ΕΠΟ.

 

Θέλετε και άλλη ήτα της κυριαρχίας της Ε.Π.Ο. στο εγχώριο ποδόσφαιρο; Η FIFA/UEFA βάζουν θέμα αλλαγής του κανονισμού διαιτησίας ώστε η ΚΕΔ να έχει δικαίωμα να ορίζει, από τη νέα αγωνιστική περίοδο, ξένους διαιτητές στους αγώνες που το κρίνει αναγκαίο. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. και θα κατατεθεί προς ψήφιση στην προσεχή Γ.Σ. της Ομοσπονδίας. Κάτω από τις απειλές της διεθνούς Συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου για Grexit  το πιθανότερο είναι ότι θα ψηφισθεί η αλλαγή του κανονισμού. Οπότε τι θα απομένει για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος τους ελληνικού ποδοσφαίρου, με δεδομένο ότι την αναδιάρθρωση την τρέχει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σε συνεργασία με FIFA/UEFA; Να ορισθεί και ξένος πρόεδρος στην Ε.Π.Ο.

 

Οσο για τις ευθύνες της πλήρους απαξίωσης των διαιτητών είναι συνυπεύθυνοι τόσο οι ίδιοι όσο και οι ιδιοκτήτες των ομάδων. 

 

FOCUS

O ενθουσιασμός είναι κίνητρο για πράξεις που δεν έχουν σχέση με τα χρήματα. Όταν πρόκειται για θέματα που λύνονται μόνο με λεφτά, τότε χρειάζεται ρεαλισμός, ωριμότητα και δράση. Κι αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει από τους παράγοντες του ποδοσφαιρικού Ηρακλή που έκανανan εξαιρετική δουλειά στη Γ’ Εθνική. 

X