ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Η αγροδιατροφή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ...με αριθμούς!

Η αγροδιατροφή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ...με αριθμούς!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράγει το 25% του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας

 Έχει ισχυρότατη μεταποιητική βιομηχανία διατροφή, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με δυνατότητες ποσοτικής παραγωγής. Διαθέτει μεγάλες αγροδιατροφικές μονάδες, με αξιοζήλευτη ιστορία και προοπτική. Η Π.Κ.Μ. είναι στην κυριολεξία η Δύναμη Παραγωγής στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά.

 

Στην περιοχή καλλιεργείται το 75% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών της χώρας. Επίσης παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού, το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, το 29% των αλιευμάτων, καθώς και το 25% του μελιού της Ελλάδας.

 

Επιπρόσθετα, διατίθενται προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι. Την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ διαθέτουν, επιπλέον, και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

 

Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 20%. Μάλιστα, ο πρωτογενής μας τομέας συμμετέχει κατά 20.8% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε Πανελλαδικό επίπεδο.

 

Ταυτόχρονα, η ΠΚΜ είναι η δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγική δραστηριότητα και η πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Ουσιαστικά, ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική οικονομία, αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr/
facebook: https://www.facebook.com/pkmakedonias
twitter: https://twitter.com/PKMakedonias

 

X