ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι δανεικές φανέλες, η καυτή Τούμπα υπέρ ΟΦΗ και ο Ξυλούρης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι δανεικές φανέλες, η καυτή Τούμπα υπέρ ΟΦΗ και ο Ξυλούρης

Τα στοιχεία που δένουν και ενώνουν τις δύο ομάδες

Μία δυνατή φιλία που κρατάει χρόνια δένει σε διοικητικό αλλά πολύ περισσότερο σε οπαδικό επίπεδο τους δύο «ασπρόμαυρους» ΠΑΟΚ και ΟΦΗ.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλές φορές κι από τις οι δύο οπαδικές «πλευρές» έχουν ακουστεί τα ίδια συνθήματα, ενώ η υποδοχή των ΠΑΟΚτσήδων από τους «Ομιλήτες» στην Κρήτη είναι πάντα εγκάρδια και απολύτως φιλόξενη, καθώς ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη από τις μεγάλες ομάδες που παίρνει επίσημα εισιτήρια στο «Γεντί Κουλέ».

 

 

Τα πρώτα δείγματα των αμοιβαίων συναισθημάτων μεταξύ των δύο σωματείων εμφανίστηκαν το 1980, όταν ο ΟΦΗ ανηφόρισε στην Τούμπα για το παιχνίδι του Πρωταθλήματος. Τότε οι ασπρόμαυροι της Κρήτης είχαν ξεχάσει τις φανέλες τους στο Ηράκλειο, με τον ΠΑΟΚ να προσφέρει τις δικές του και την αναμέτρηση να διεξάγεται κανονικά.

 

 

Ωστόσο η επίσημη έναρξη αυτής της φιλίας δρομολογείται πίσω στις 10 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο ΟΦΗ λόγω της τιμωρίας της έδρας του, δε μπορούσε να αγωνιστεί κόντρα στην Αταλάντα για το Κύπελλο Κυπελλούχων στο Ηράκλειο.

 

Τότε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ Χάρης Σαββίδης πρότεινε στον ΟΦΗ να χρησιμοποιήσει την Τούμπα ως έδρα, μία πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε αμέσως η ομάδα της Κρήτης. Μάλιστα ο Σαββίδης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν θα αφήσουμε τους Κρητικούς να πληρώσουν τίποτα. Όλα είναι δωρεάν για χάρη του ΟΦΗ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αποδέχτηκαν την πρόταση μου για να έρθουν να παίξουν στην Θεσσαλονίκη αφού όλοι γνωρίζουν πόσο θερμή έδρα είναι η Τούμπα. Όλοι οι υπάλληλοι του ΠΑΟΚ και του γηπέδου είναι στην διάθεση του ΟΦΗ για να μην λείψει τίποτα από την ομάδα».

 

Από την πλευρά του ο ταμίας του ΟΦΗ Κώστας Καζανάκης, είχε συμπληρώσει: «Με τον ΠΑΟΚ είμαστε αδελφά σωματεία και δεν μας χωρίζει τίποτα».

 

Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση έδωσαν το παρών πάνω από 35.000 θεατές, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλοί οπαδοί του Δικεφάλου, οι οποίοι υποστήριξαν ένθερμα τις προσπάθειες των παικτών του Ευγένιου Γκέραρντ. Για την ιστορία το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε λήξει με 1-0 υπέρ των Κρητών, ενώ στον επαναληπτικό γνώρισαν την ήττα με 2-0.

 

 

Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1996, η… «γκάφα» με τις φανέλες θα επαναληφθεί από τον ΠΑΟΚ αυτή τη φορά, με τη διοίκηση του ΟΦΗ να δίνει στους Θεσσαλονικείς τη δεύτερη εμφάνισή του.

 

 

Τελευταίο επίσημο γεγονός που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο ομάδων ήταν το φιλικό που έγινε στις 19 Απριλίου του 2011 με στόχο την οικονομική ενίσχυση του ΟΦΗ. Ο ΠΑΟΚ φυσικά και αποδέχτηκε την πρόσκληση, ενώ η διοίκηση του «Ομίλου» εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση, η οποία ανέφερε: «"Η διοίκηση της ΠΑΕ-ΟΦΗ εκφράζει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της στους φίλους οι οποίοι είτε ήρθαν στο γήπεδο σήμερα είτε παρευρέθηκαν έμμεσα αγοράζοντας εισιτήριο. Νιώσαμε ιδιαίτερη συγκίνηση πολλές στιγμές με φιλάθλους οι οποίοι κατέθεσαν χρήματα από το υστέρημα τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα του ΠΑΟΚ για τη συμπαράσταση της στους χαλεπούς καιρούς που διαβαίνουμε, στους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΟΦΗ, τη τεχνική ηγεσία, το διοικητικό προσωπικό και το προσωπικό του γηπέδου το οποίο δούλεψε αφιλοκερδώς. Στα πλαίσια του φιλικού, η ΠΑΕ ΟΦΗ είχε εκφράσει και εμπράκτως την ευγνωμοσύνη της στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, απονέμοντας στους ανθρώπους του "Δικεφάλου" μία τιμητική πλακέτα. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας».

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του ΟΦΗ «Snakes 4», όταν ο ΠΑΟΚ το 2012 απέδωσε φόρο τιμής στον σπουδαίο Νίκο Ξυλούρη. Χαρακτηριστικά σημειωνόταν: Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ για την ιδιαίτερη τιμητική χειρονομία που μας επεφύλαξαν απονέμοντας μας τιμητική πλακέτα σε ένδειξη φιλίας και αναρτώντας πανό με τον αρχάγγελο της Κρήτης ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ, που καταδεικνύει ότι το μόνο που μας χωρίζει είναι τα 90 λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα που ο νικητής είναι το ποδόσφαιρο. Τα ίδια αισθήματα τρέφουμε και εμείς για εκείνους και νιώθουμε την υποχρέωση να ανταποδώσουμε με την πρώτη ευκαιρία».

 

 

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τόσο οι φανατικοί οπαδοί του ΠΑΟΚ, όσο και αυτοί του ΟΦΗ κάνουν κερκίδα από τη θύρα 4 των γηπέδων τους, στοιχείο που αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αδελφοποίηση μεταξύ των δύο «λαών».

 

Η φιλία μεταξύ των δύο σωματείων είναι πολύ δυνατή και όπως φαίνεται τίποτα δε μπορεί να τη «σπάσει»...

 

X