ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Αδωνις στο Σαμαρά: «Με ρεζίλεψες»!

Αδωνις στο Σαμαρά: «Με ρεζίλεψες»!

Στο φως της δημοσιότητας διάλογοι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη πριν και μετά τον ανασχηματισμό

Το δικό του ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο που δημοσιεύεται στο σημερινό "Βήμα"  και αναφέρεται στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που έλαβε χώρα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Πρωταγωνιστές της ιστορίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πια υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

 

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, ημέρα του ανασχηματισμού. Μέχρι εκείνο το πρωί, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν πίστευε πως θα μπορούσε να μείνει εκτός κυβέρνησης. Αλλά, όπως αναφέρει Το Βήμα, κάποια στιγμή αντιλήφθηκε πως ίσως το έχει παρακάνει με τις μετωπικές συγκρούσεις. Όταν άρχισε να σκέφτεται πως ίσως... φύγει, ο Άδωνις Γεωργιάδης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και τον ρώτησε αν του δημιουργεί πρόβλημα με τη συμπεριφορά του. Την απάντηση που πήρε, μάλλον δεν την περίμενε.

«Πρόβλημα μου δημιουργεί που αρχίζεις και μαλακώνεις», του είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Αφού είχε πάρει το «πράσινο φως» διπλασίασε τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση.
Όμως ανήμερα του Αγίου Πνεύματος του ήρθε... κεραμίδα όταν έμαθε πως μένει εκτός κυβέρνησης. Όχι μόνο κατάλαβε ότι φεύγει από το υπουργείο αλλά και από την κυβέρνηση γενικότερα. Όταν ξεπέρασε στο σοκ, έστειλε δυο sms: ένα στον πρωθυπουργό, ευχαριστώντας τον ειρωνικά και ένα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο σε μια λογική, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «θα ‘ρθει και η σειρά σου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του τηλεφώνησε και τον διαβεβαίωσε ότι δεν έθεσε εκείνος θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς αρκέστηκε να του απαντήσει επίσης με sms στο οποίο του έγραφε: «θέλω να τα πούμε».Η συνάντηση που τόσο ήθελε ο πρωθυπουργός έγινε υπό άκρα μυστικότητα το μεσημέρι της Πέμπτης. Δεν έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού αλλά σε ένα σαλόνι δίπλα από το γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Εκεί περίμενε ο Άδωνις Γεωργιάδης και όταν είδε τον πρωθυπουργό να μπαίνει... φουριόζος με ένα νευρικό χαμόγελο «ζωγραφισμένο» στο πρόσωπό του, τον καλημέρισε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Καλημέρα κ. Πρόεδρε
Αντώνης Σαμαράς: Όχι κ. Πρόεδρε. Αντώνη με λένε
Άδωνις Γεωργιάδης: Με ρεζίλεψες. Μου έλεγες να δώσω τη μάχη και δεν με ενημέρωσες να προετοιμάσω τουλάχιστον την καρατόμησή μου. Πρωθυπουργός είσαι. Ό,τι θέλεις κάνεις. Αλλά μπορούσες να μου κάνεις ένα τηλεφώνημα νωρίτερα.
Αντώνης Σαμαράς: Εσύ με ρεζίλεψες. Διέρρευσες τον Τύπο ότι σου πρότεινα να γίνεις κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρνήθηκες
Άδωνις Γεωργιάδης: Έτσι όπως έγινε ή εγώ θα γινόμουν ρεζίλι ή η κυβέρνηση. Έπρεπε πια να φροντίσω μόνος μου τον εαυτό μου

Η συνάντηση των δυο ανδρών δεν κράτησε περισσότερο από μια ώρα και κάτι. Μετά τις αλληλοκατηγορίες, βρέθηκε σημείο επαφής και ο Άδωνις Γεωργιάδης αποδέχτηκε την πρόταση για να είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. O πρωθυπυργός εξήγησε πως δε μπορούσε να έχει στην κυβέρνηση κι εκείνον και τον Μάκη Βορίδη όταν περιμένουν να πάρουν χαρτοφυλάκιο δεκάδες παλαιότεροι βουλευτές του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την άλλη, δεν αντέδρασε σε αυτό και είπε στον Αντώνη Σαμαρά πως εξακολουθεί να τον θεωρεί τον καλύτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε επιτακτικά από τον πρώην υπουργό θα δεχτεί τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, παραδεχόμενος πως δεν έχει και πολλές επιλογές.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δέχτηκε αλλά έθεσε, σύμφωνα με Το Βήμα, τρεις όρους:

1. Να αναλάβει καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο, που έγινε δεκτό
2. Τις αρμοδιότητες για τα φάρμακα να τις κρατήσει ο Μάκης Βορίδης και να μην διαβιβαστούν στον Λεωνίδα Γρηγοράκο για να μην αποδοκιμαστούν οι επιλογές του από τη νέα ηγεσία του υπουργείο. Ο πρωθυπουργός του το υποσχέθηκε.
3. Του ζήτησε να κάνει δήλωσή στήριξής του.

Έτσι για πρώτη φορά, πρωθυπουργός βγήκε δημόσια και... αποθέωσε υπουργό που είχε διώξει από την κυβέρνηση. Όπως γράφει η εφημερίδα, το είχε κάνει κάποτε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Αντώνη Τρίτση, αλλά εκείνος δεν αναγκάστηκε.  Ο πρωθυπουργός, με την κίνηση αυτή προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, εξασφάλισε ότι δεν θα δημιουργηθεί ο πόλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας που είχε αρχίσει να... διαφαίνεται.

X