ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Οι 2+1 παράγοντες του ντέρμπι για τον Αρη

Οι 2+1 παράγοντες του ντέρμπι για τον Αρη

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος αρθρογραφεί για όσα θα χρειαστεί η ομάδα του Πάκο Ερέρα για να πάρει τη νίκη στο μεγάλο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Πριν από μια ντουζίνα χρόνια, στη διάρκεια μιας ομιλίας του στα αποδυτήρια, ο Αντρέα Ματσόν είχε συμβουλέψει τους καλαθοσφαιριστές του Άρη να αντιμετωπίζουν το κάθε παιχνίδι… «σαν να είναι το τελευταίο στην καριέρα σας». Ο Ιταλός σπούδασε ψυχολογία, απέκτησε πτυχίο (και) φιλοσοφίας, είχε μια μοναδική ικανότητα εισβολής στο μυαλό του αθλητή, μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με ισχυρή δόση αναισθητικού στον «ασθενή». Για τον Ματσόν, κανένα παιχνίδι δεν ήταν «ο αγώνας της ζωής του» ή «το ματς της χρονιάς». Θαύμαζε τον απλό εργάτη που ξυπνούσε τα χαράματα για να θρέψει την οικογένειά του. Γνώριζε όμως τον τρόπο να καλλιεργεί τον αθλητικό εγωισμό του καθενός.

 

Αυτό χρειάζεται ο Αρης στο αυριανό ντέρμπι. Πάθος κι έξυπνη ανάγνωση των δεδομένων του αγώνα με φανερές ματιές στον αντίπαλο. Για τον Άρη, ο αγώνας του Κυπέλλου είναι ο ασφαλέστερος οδηγός. Κι ας λένε ότι δεν αποτέλεσε δείγμα εξαγωγής συμπερασμάτων. Αν δει κανείς τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι με μια ταυτόχρονη ματιά σ’ αυτούς που θα είναι αύριο στο χορτάρι του «Κλ. Βικελίδης», θα εντοπίσει ελάχιστες διαφορές.

 

Αν το πάθος γιατί αυτός είναι ο καταλυτικός παράγοντας, ο διαμορφωτής των ντέρμπι, η εξυπνάδα με την ταυτόχρονη ανάγνωση του αντιπάλου είναι ο δεύτερος. Για παράδειγμα, οι απουσίες των Πέλκα-Μαουρίτσιο δημιουργούν αδυναμία στο transition game και λογικά το μεταφέρουν στα πόδια του Ζαμπά. Η παρουσία του Μπίσεσβαρ καθιστά ποιο επικίνδυνο τον Πρίγιοβιτς γιατί ο πρώτος είναι και ο μοναδικός που μπορεί να αξιοποιήσει την ικανότητα του Σέρβου. Οι στημένες φάσεις είναι η πηγή σκοραρίσματος για τον ΠΑΟΚ κι αυτό δεν είναι κάτι άγνωστο για τον Αρη.

 

Ο Πάκο Ερέρα γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα του και κυρίως ξέρει ότι μπορεί να τον κερδίσει. Η συγκεκριμένη «επιχείρηση» απαιτεί όμως και την ανάδειξης της προσωπικότητας. Αυτός είναι ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας. Τα μεγάλα παιχνίδια είναι για τους μεγάλους άντρες και σε λίγες ώρες θα αποδειχθεί, πόσους από δαύτους έχει ο Αρης.

 

Το βέβαια είναι, τέλος, ότι μέσα από τη σειρά των τριών πολύ απαιτητικών αγώνων, οι «κίτρινοι» θα νιώσουν την πραγματική δυναμική της κοιτάζοντας είτε τη μία, είτε την άλλη όψη του νομίσματος.

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (20/10)

X