ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Οι 157 ημέρες του Πάκο Ερέρα στον Άρη

Οι 157 ημέρες του Πάκο Ερέρα στον Άρη

Άδοξα τελείωσε η συνεργασία του Ισπανού τεχνικού με τους «κίτρινους»

Την  τελευταία ημέρα του Μαΐου η Π.Α.Ε. Αρης ανακοίνωνε την επίσημη πρόσληψη του Πάκο Ερέρα και εχθές, στο καθοριστικό ραντεβού με τη διοίκηση, αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του. Οι 157 ημέρες του Ερέρα στον Αρη θα μείνουν στην ιστορία ως ένα ακόμα σύντομο πέρασμα προπονητή από τον κιτρινόμαυρο πάγκο.

 

Ο Ισπανός βρέθηκε στο… εδώλιο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε καταστάσεις, τον εγκλωβισμό της ομάδας στο πλάνο του, αλλά και για τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία στην ουσία είναι αυτά που στοίχισαν και έβαλαν τέλος στην παρουσία του στον Αρη.

 

Η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό δεν είναι σίγουρα η αιτία. Διάφορες «φωνές» από την Αλκμήνης αναφέρουν ότι, το μέλλον του Ερέρα ήταν προδιαγεγραμμένο, παρά την προ μίας εβδομάδας απόλυτη (!) στήριξη που διέρρεε η Π.Α.Ε. Αρης, ως συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Θόδωρος Καρυπίδης με τον προπονητή, μετά την βαριά ήττα από την ΑΕΚ. Άρα, ακόμα κι αν ο Αρης έπαιρνε θετικό αποτέλεσμα από τον Ολυμπιακό, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα απομακρύνονταν από το κεφάλι τού Ερέρα τα μαύρα σύννεφα. Ισως απλά θα κέρδιζε χρόνο.

 

Η «Μetrosport», έχοντας ζήσει τις 23 εβδομάδες του Ισπανού προπονητή στον κιτρινόμαυρο πάγκο, απαριθμεί τους σημαντικότερους λόγους που ανάγκασαν τον Θόδωρο Καρυπίδη  να άρει την εμπιστοσύνη του στον προπονητή που ο ίδιος επέλεξε το καλοκαίρι για το πρότζεκτ του νέου Αρη .

 

1. Κανείς στον Αρη δεν χρεώνει στον Ερέρα ότι είναι «κακός προπονητής». Το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο υπάρχουν καταστάσεις τις οποίες ο Ισπανός δεν διαχειρίστηκε σωστά, με αποτέλεσμα να στοιχίσουν. Βαθμούς στην ομάδα και την θέση του στον ίδιο.

 

Το βασικότερο είναι ο τρόπος προσέγγισης των αγώνων και το γεγονός ότι έδειξε να μην μπορεί να βρει το εναλλακτικό πλάνο, το οποίο ενδεχομένως να προλάβαινε κάποιες καταστάσεις, στη διάρκεια των παιχνιδιών. Λειτούργησε επίσης «πειραματικά» σε κρίσιμα σημεία.

 

Ειδικά από την 4η αγωνιστική και μετά, όταν άρχισε να βγάζει έναν… εγκλωβισμό στο ίδιο του μυαλό αναφορικά με ρόστερ του. Χρησιμοποίησε συνολικά -στο βασικό σχήμα- 17 διαφορετικούς παίκτες και άλλαξε τέσσερα συστήματα, σε μία προσπάθειά του προφανώς να πάρει πράγματα από τους παίκτες. Ασχετα να δεν πήρε αυτά που περίμενε.

 

2. Δεν είναι μόνο τα «πειράματα» που έκανε ο Ισπανός. Είναι και το γεγονός ότι υπήρξαν στιγμές που πήγε να διορθώσει το λάθος με…λάθος. Δεν διαχειρίστηκε σωστά το ρόστερ με αποτέλεσμα να μην πάρει το 100% Η αδυναμία διαμόρφωσης ενός βασικού σχήματος με σαφείς αγωνιστικούς προσανατολισμούς, χρεώνεται στον Ερέρα.

 

Αποτέλεσμα της αδυναμίες του ήταν ο Αρης από την δεύτερη-τρίτη αγωνιστική και μετά να γίνει ιδιαίτερα προβλέψιμος στον τρόπο παιχνιδιού του.

 

Από την άλλη πάλι επέμενε σε κάποιους ποδοσφαιριστές που παρά την εμπιστοσύνη του δεν τον δικαίωσαν. Από ένα σημείο και μετά φάνηκε να χάνει το καθαρό μυαλό που τον διέκρινε. Κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος στις επαφές του με τη διοίκηση.

 

3. Ενας πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί εάν δεν υπακούν οι στρατιώτες. Προφανώς  δεν καταλογίζει κανείς στον Ερέρα ότι έχασε τον έλεγχο στα αποδυτήρια, διότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Φάνηκε ωστόσο το τελευταίο διάστημα ότι δεν είναι το καθαρό μυαλό και δεν μπορούσε να επιβληθεί, αλλά και να δώσει ρόλους.

 

Σαφώς όμως και οι ποδοσφαιριστές του Αρη δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους για την εξέλιξη που είχε η συνεργασία με τον Ερέρα. Αυτοί κλωτσάνε την μπάλα στο γήπεδο και αρκετοί θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη,  να κάνουν την αυτοκριτική τους και να βγάλουν στην πορεία την προσωπικότητα που έλειψε από τον Αρη στα δύσκολα.

 

4. Μαζί με τον Πάκο Ερέρα η διοίκηση αποφάσισε και την απομάκρυνση των δύο εκ των τριών άμεσων συνεργατών του. Του Ραούλ Μπράβο και του Τέλμο ντε Αντρές. Είναι γεγονός ότι ο Ισπανός προπονητής, όντας νέος στην ελληνική πραγματικότητα, ήθελε χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτήν.

 

Η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο, αλλά και τους συνεργάτες του -κυρίως αυτούς που ξέρουν από Αρη και Ελλάδα- οι οποίοι δεν τον έβαλαν γρήγορα στο κλίμα, ή αν προτιμάτε καθυστέρησαν. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο Ερέρα λέγοντας, στο ραντεβού που είχε με τον  Θόδωρο Καρυπίδη μετά το 4-0 στο ΟΑΚΑ, ότι «τώρα μαθαίνω την ελληνική πραγματικότητα».

 

Από την έντυπη έκδοση της Metrosprot

X